BERNARDIĆ O AGROKORU: Maske su pale – Ramljak kaže da je znao, Plenković je znao, Marić je znao…

Podijelite članak

davor bernardić, sabor

Kriza vlasti i Agrokor i dalje su top teme na političkoj sceni. Premijer Andrej Plenković očitovao se o potpori SDSS-a, ali i pričama o tome da još neki ministri odlaze kao i o utjecaju Vlade na istragu DORH-a u posrnulom koncernu.

Izvješće: Andrea Barać (Media servis)

Premijer Plenković upitan ima li Vlada još uvijek potporu SDSS-a, budući da je Milorad Pupovac u intervjuu za Novosti nazvao ministra Zdravka Marića teretom za Vladu, uvjereno je rekao da ima:

“Očekujem da svih osam zastupnika manjina i dalje bude dio parlamentarne većine kao što su bili i od samog početka rada Vlade i na tom tragu je naša dosadašnja suradnja i buduća “, izjavio je premijer.

Osvrnuo se i na spekulacije da će neki ministri u Vladi biti smijenjeni.”Ne znam otkud spinovi o novi ministrima. Mi smo u situaciji kada ćemo rekonfigurirati parlamentarnu većinu i s partnerima dogovoriti popunjavanje Vlade”, rekao je Plenković.

Vlada je dala 5 milijuna kuna DORH-u za istragu u Agrokoru, no premijer tvrdi da ne time ne utječe na rad neovisne institucije. Istaknuo je da ne zna u kojoj je fazi istraga u Agrokoru, ali da je zadaća Vlade izaći u susret DORH-u ako bude potrebe za dodatnim sredstavima. Mostov Božo Petrov i danas je prokomentirao Vladin potez.

“Nije normalno da vi DORH-u dajete za točno namjensku istragu, a u ostalom, samim time ako je to došlo iz proračuna, DORH mora opravdavati svoje troškove i samim time nije neovisan”, smatra Petrov.

I šef SDP-a Davor Bernardić osvrnuo se na situaciju u Agrokoru te oštro kritizirao Vladu.

“Očito su maske pale. Ramljak je jučer priznao da je sve znao, Plenković je sve znao, Marić je sve znao kao i Vlada. Najbolje je potražiti stabilnost i povjerenje za hrvatske građane na izborima”, rekao je šef SDP-a.

Što se tiče utjecaja na rad DORH-a kao i potencijalna uhićenja, Bernardić je jasno poručio:  “Na DORH nitko ne smije imati nikakav politički ili drugi pritisak. Ako bi do uhićenja došlo samo zbog lokalnih izbora, to bi za jednu zemlju bilo strašno. To bi značilo da je Hrvatska u potpunom sumraku pravosuđa”.

Prigovorio je Vladi što u zadnjih pola godine nisu donijeli nikakve mjere kako bi zaštitili hrvatske poljoprivrednike, dok SDP s druge strane predlaže da minimalni udio OPG-ova na policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj treba biti 40 posto.

Komentiraj