BERLIN HOĆE OLIMPIJSKE IGRE: Moguće je da to bude 2036. – točno 100 godina nakon “Hitlerovih igara”

Berlin želi ponovno ugostiti Olimpijske igre i realno je jedino da to bude tek 2036. Ali to je točno 100 godina od “Hitlerovih igara” u tom gradu tako da se redaju kritike. Evo nekih činjenica:

Grad Berlin je i službeno obavijestio nacionalni, Njemački olimpijski sportski savez (DOSB) kako je spreman ugostiti ljetne Olimpijske igre 2036. godine. Odgovarajuću izjavu su prošlog tjedna potpisali berlinski gradonačelnik Kai Wegner i senatorica za sport tog grada-pokrajine, Iris Spranger. Gradonačelnik se nada sportskom slavlju u kojem će svi sudjelovati: “Mi ne želimo Igre samo za, nego ih provesti i uz sve građane i građanke Berlina.”Zašto se čuju kritike?

Već i sama godina je problem: to je točno jedno stoljeće nakon “Hitlerovih Olimpijskih igara” 1936. “Tu se neminovno stječe krivi dojam kako je to nekakva stota obljetnica”, izjavio je povjesničar Oliver Hilmes na postaji ARD. Dakle ako se i održe, onda će biti nužno i posebno povijesno tumačenje i što se zbivalo 1936. i što je Berlin danas, piše DW.

Osim ovog teškog bremena povijesti, tu su i kritike kakve su se čule već i kod drugih kandidata za Olimpijske igre u Njemačkoj – izgledalo je da Igre opet hoće i München, postojala je i inicijativa održati OI u Porajnju. Ali redovito je bilo i glasnih protivnika za tako veliku i skupu manifestaciju. To se sad čuje i od političarke Zelenih, Klare Schedlich: “Prije nego što potrošimo milijarde u takvu sportsku manifestaciju, moramo se usredotočiti sportska igrališta osposobiti za korištenje lokalnih klubova”. Jer berlinske sportske dvorane, bazeni i igrališta su ionako u jadnom stanju.

Foto: Pixabay.com

Kakve su bile Olimpijske igre u Berlinu 1936.?

Makar su Berlinu OI dodijeljene još 1931., dakle prije dolaska nacista na vlast, Hitler i nacisti su objeručke dočekali tu manifestaciju kako bi čitavom svijetu pokazali snagu i moć Reicha. Zapravo, Berlin je trebao ugostiti Igre još 1916., ali zbog Prvog svjetskog rata one nisu održane.

Već tada su u Berlinu izgrađena neke dvorane i mjesta održavanja sportskih natjecanja, ali nacistima gotovo ništa od toga nije bilo dovoljno monumentalno i veliko. Svi moraju ostati zapanjeni, što je Njemačka postala jedva desetak godina nakon pogubne gospodarske krize na čelu s Führerom.

Naravno da je sve to bila predstava i laž: već godinu prije, 1935. nacisti su uveli Rasne zakone, a makar su nacisti Međunarodnom olimpijskom odboru jamčili kako će Igre biti “otvorene za sve rase i vjere”, njemački – čak i neki vrhunski sportaši židovske vjere i “ne-arijskog” roda već uopće nisu mogli biti članovi sportskih klubova, a kamo li predstavljati Njemačku.

OI u Berlinu doduše jesu bile rekordne – nastupilo je gotovo 4000 sportaša iz 49 zemalja, ali do posljednjeg trenutka je postojala mogućnost bojkota tih igara od sportaša iz SAD. Neposredno uoči i za vrijeme Igara nacisti su pokušavali odati dojam kako je Berlin još uvijek kozmopolitski grad, ali to je bio tek privid. Na koncu su u Berlin ipak došli i sportaši SAD, makar jedino oni nisu na svečanosti otvorenja pozdravljali “Hitlerovim pozdravom” – sportaši svih ostalih nacija jesu.

No Igre su se za naciste ipak pretvorile u fijasko: zvijezda Igara i miljenik čak i domaće, njemačke publike je bio neviđen uspjeh sportaša iz SAD – Jesse Owensa. Njegovom tamnom bojom kože su i nacistički rasni zakoni pokazali u kojoj mjeri su apsurdni i besmisleni.

Foto: Pixabay.com

Odakle uopće ideja ugostiti OI u Berlinu?

Berlinski gradonačelnik Wegner misli kako je baš 100 godina nakon te nacističke predstave, prilika gradu pokazati u kojoj mjeri je danas raznolik i otvoren. Igre je htjela već i njegova prethodnica i sadašnja gradska senatorica za gospodarstvo Franziska Giffey: “Već sa Specijalnom olimpijadom ove godine se pokazalo u kojoj mjeri to ima pozitivni učinak na grad, već i po broju gostiju koji su došli i koji su pomogli turizmu Berlina”.

Zapravo, dovesti OI opet u Berlin podržava i Jens-Christian Wagner, predsjednik Zaklade spomen-područja koncentracionog logora Buchenwald – ali baš kao priliku podsjetiti na zločine nacista: “S jedne strane, koristit će se sportska igrališta koja su se koristila i 1936.” Već tamo će se moći ukazati na mračnu prošlost: “S tim se sasvim svjesno moramo suočiti i postaviti pitanje, u kojoj mjeri se sport zloupotrebljava u političke svrhe.”

Koliki su izgledi da Berlin dobije OI?

Zapravo – mali. Predsjednik IOC Thomas Bach je izjavio kako bi se doduše “vrlo radovao” da se OI opet održe u njegovoj domovini, ali trenutno Njemačka uopće ne dolazi u obzir zbog njenog odnosa prema sportašima iz Rusije nakon napada te zemlje na Ukrajinu i zabrane dolaska u Njemačku. “IOC može dodijeliti Igre samo tamo gdje se poštuju njena pravila, a u to spada i da svi akreditirani sudionici smiju ući u zemlju”.

I “vozni red” Olimpijskih igara je već poznat daleko u budućnost: sljedeće godine je to Pariz, 2028. je to Los Angeles, onda Brisbane 2032. Kod Zimskih igara je izvjesno jedino da će 2026. biti u Milanu, odnosno u Cortini d’Ampezzo, a domaćine tih igara 2030. i 2034. će se odrediti sljedeće godine.

Za Olimpijadu 2036. zapravo već ima mnoštvo kandidata, kaže Bach. Otkriva i tko je favorit IOC: golema zemlja koja još nikad nije imala Olimpijske igre – Indija.