BENČIĆ O BANOŽIĆU: Jasno je tko je on, ali nevjerojatno je da ga Plenković drži kao ministra

Iako su umirovljenicima rastu mirovine za rekordnih 8,42 posto, saborski zastupnik stranke Možemo! Damir Bakić tvrdi da za to Vlada nema zaslugu niti je to plod nekog njihovog osobitog truda i mara za umirovljenike.

Objasnio je da je do tog izjednačenja naprosto došlo automatizmom koje je proizašlo iz slova zakona te da je očit jaz između onoga što se dogodilo i onoga što je potrebno. Rekao je da se njegova stranka zalaže za pristup dosljednog usklađivanja prema rastu plaća.

”Usklađivanje prema rastu plaća ne bi bilo dovoljno kad ne bismo i dodatno intervenirali u sustav. To dovodi do našeg stava, uvjerenja i namjera da sistemski interveniramo u sustav povrh redovitih usklađivanja kako bismo podigli razinu svih mirovina”.

Bakić je istaknuo kako će ukidanje prireza od iduće godine za Zagreb značiti gubitak od najmanje 200 milijuna eura. Najavio je da će zbog tog gubitka Grad maksimalno podići porez na dohodak. Podsjetimo kako ih je HDZ prozvao putem društvenih mreža i poručio da gubici nisu toliki i da se sve prebacuje na leđa građana. Stigao je Bakićev odgovor:

”Ukinuti prirez znači da bi Zagreb ostao bez više od dva redovita mjesečna prihoda. Ja vas pitam, koji proračun se može odreći dva redovita mjesečna prihoda. Apsolutno je nemoguće da Zagreb odustane od kompenzacije tog prireza. Mi u Zagrebu doslovce vraćamo prirez na način kako je to Vlada zamislila. Ništa drugo, ništa više i ništa manje”.

Njegova stranačka kolegica Sandra Benčić upitana je treba li porez na ekstraprofit obuhvaćati i banke.

”Ove godine svakako u to spada i bankarski sektor i to iz jednostavnog razloga što su propisi o kamatnim stopama koje je dao ECB njima omogućili da s jedne strane da kad oni posuđuju i daju novac građanima, poduzetnicima i tako dalje imaju kamatu 3,3,5 posto, a da s druge strane kamate na štednju građana gotovo da nisu rasle, da su rasle vrlo minimalno. Ono što je razlika između toga naravno da spada u njihov prihod, a posljedično i u dobit”.

Benčić se osvrnula i na odluku Viskog upravnog suda da je ministar obrane Mario Banožić bio u sukobu interesa kada je, još kao ministar državne imovine, sam sebi potpisao odluku kojom si je dodijelio državni stan od oko 90 kvadrata i njegovu najavu žalbe Ustavnome sudu.

”Nevjerojatno je da on uopće ulazi u tu borbu u kojoj prvo ne može dobiti, čak niti pravno mislim da ne može dobiti, a drugo u kojoj politički sigurno gubi. Od Banožića nas to ne čudi. Mislim da je čak deplasirano o njemu govori. Potpuno je jasno tko je Banožić. Ono što je nevjerojatno pri tome je da se ne postavlja pitanje kako premijer Plenković ostavlja takvu osobu kao ministra u Vladi”.