BELJAK PREDLOŽIO GRMOJI: Referendum kojim bi se zabranilo kandidiranje pravomoćno osuđenim strankama

Premijer Andrej Plenković najavio je moguće izmjene zakona koji regulira referendum i referendumske inicijative, ponukan zadnjim prikupljanjem potpisa referendumske inicijative MOST-a vezane za COVID potvrde i odluke o epidemiološkim mjerama koje bi po njima trebao donositi Hrvatski sabor.

Čelnik HSS-a i saborski zastupnik Krešo Beljak rekao je gostujući na HRT-u kako podupire ideju o izmjeni zakona o referendumu.

Misli da je to nužno jer je referendum, kaže, najveća tekovina demokracije. Sada je nejasno tko i na koji način skuplja potpise, koji broj potpisa – to treba regulirati, naglašava Beljak.

Nada se da će izmjenom zakona to biti regulirano na moderan način i da se neće poslije svakog referenduma postavljati pitanja.

Referendum je legitiman, samo je pitanje jesu li određena pitanja koja se postavljaju u redu, naglasio je.

U razgovoru s Beljakom u tekstualnom dijelu na stranicama HRT-a izostao je jedan zanimljivi dio, pa je Beljak to objavio na Facebooku:

“PREDLOŽIO SAM GRMOJI DA SE KRENE U SKUPLJANJE POTPISA ZA REFERENDUM KOJIM BI SE ZABRANILO KANDIDIRANJE PRAVOMOĆNO OSUĐENIM STRANKAMA

Baš kako je zakonski onemogućeno kandidiranje pojedincima koji su pravomoćno osuđeni, predložio sam da se zajednički krene sa skupljanjem potpisa za referendum kojim bi se ista stvar odnosila i na pravomoćno osuđene stranke.

I takav referendum bi, bio sam siguran, podržale sve stranke osim naravno jedne, takav referendum bi podržali i građani, uvjeren sam s najmanje 70%.

No, gospodin Grmoja mi je rekao da je to neozbiljno (?!). Kako taj njegov stav komentirati? Kako onda komentirati ili podržati bilo kakvu inicijativu koju bi predvodili takvi ljudi?”

Cijeli razgovor možete pogledati OVDJE.