BELJAK O SRPSKOJ OPTUŽNICI: Možemo uzvratiti i optužiti Vučića – dokazi su na YouTube-u

Nizale su se reakcije na optužnicu koju je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podignulo protiv četiri umirovljena časnika Hrvatske vojske u kojoj ih se tereti da su zapovijedili zračno raketiranje kolone izbjeglica u akciji ”Oluja” 1995. godine.

Izvor: Media servis

Da se Hrvatska treba puno čvršće postaviti i da ne može više dopustiti da Srbija neometano otvara poglavlja, a ništa ne poduzima po pitanju nestalih osoba i ratne odštete, smatra Nikola Grmoja iz MOST-a.

”Srbija je u 2021. godine otvorila četiri poglavlja u tom procesu pristupanja Europskoj uniji. Znate li koliko je riješeno sudbina nestalih hrvatskih žrtava? Nula.

To je rezultat Plenkovićeve vanjske politike i onda dolazimo u apsurdnu situaciju da agresor podiže optužnice protiv naših vojnika koji su oslobađali zemlju”.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak i SDP-ovac Arsen Bauk imaju poruku za srbijansku stranu.

”Ako oni to doista inzistiraju i naprave, mi možemo vratiti istom mjerom i optužiti Aleksandra Vučića za ratne zločine. Imamo video dokaze na YouTube-u gdje 1995. govori da Glina nikad neće biti Hrvatska nego da je to Srbija”kaže Beljak.

”Bilo bi dobro da Srbija prestane izigravati regionalni Haag i da prepusti zemljama na čijem se to teritoriju dogodilo da o tome pravosudna tijela donose odluke”, kaže Bauk.

Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić obrušio se na jučerašnje priopćenje pristiglo iz Ministarstva branitelja u kojem su samo istaknuli da hrvatska država neće pristati na iskrivljavanje povijesti. Priopćenje smatra floskulom, a resornog ministra Tomu Medveda okarakterizirao je ”najvećim smokvinim listom Plenkovićeve Vlade” te ga upitao:

”Tomo Medvedu, što si učinio da se ovo ne događa? Što ste napravili? Jeste li pozvali srbijanskog veleposlanika, jeste li mu uručili prosvjednu notu, jeste li ga potjerali iz Hrvatske? Što ste napravili?”

Predsjednik Zoran Milanović kratak i jasan: Srbija uništava samu sebe. ”Srbija ima obavezu iz pristupa EU-u ne samo vezano uz nestale, nego i obavezu izbjegavanja dvostruke nadležnosti. Direktno krše svoje obaveze”.

Iz Ministarstva pravosuđa su nam potvrdili da još uvijek nisu zaprimili obavijest o optužnici. Hoće li u međuvremenu Hrvatska posegnuti za prosvjednom notom ili će navedena četvorka dočekati suđenje u odsutnosti, kako Srbija predlaže, tek ćemo vidjeti. S obzirom na tromost kako našeg, kako srbijanskog pravosuđa kada su u pitanju slučajevi koji datiraju iz Domovinskog rata, ne tako skoro.