BAUK O OPOZIVU BEROŠA: Bilo bi bolje smijeniti svih 20 HDZ-ovih ministara

“Bilo bi bolje smijeniti svih 20 HDZ-ovih ministara da se rješavaju i drugi problemi, ali to se radi na izborima”, rekao je SDP-ov Arsen Bauk o inicijativi oporbe za opozivom ministra zdravstva Vilija Beroša.

“Na zadnjim izborima to nismo uspjeli i zato nam ostaju ovi elementi Ustava koji nam omogućavaju raspravu o radu pojedinog člana Vlade u formi zahtjeva za izglasavanjem nepovjerenja pojedinom članu Vlade. Ako bi se to desilo, pala bi cijela Vlada, a ne samo jedan ministar. Da budemo otvoreni, još nijednom se nije dogovorilo da ovim institutom sruši ministra na glasanju. Ovo je mehanizam kojim se omogućava rasprava, a javnost može temeljem te rasprave ocijeniti čiji su argumenti jači. Nakon zahtjeva za opozivom, mnogi su Plenkovićevi ministri postali bivši.

Ako je situacija takva da su doista argumenti opozicije toliko jaki da bi svaka daljnja obrana bila kontraproduktivna onda se dogovori s premijerom da odstupi sam pod formulacijom da ne želi biti teret Vladi. S druge strane, u raspravi se čuju argumenti, a onda i član Vlade se brani. To je parlamentarizam. Činjenica je da je nakon zahtjeva za opozivom više ministara smijenjeno, ostali su, čini mi se, samo Zdravko Marić i Tomislav Ćorić. U javnosti sam čuo tezu da smo zahtjevom za opozivom spasili ministra zdravstva”, rekao je Bauk za N1.

Dodao je da se “u dosadašnjim istupima premijera Plenkovića nije osjetio veliki entuzijazam u obrani ministra. Mislim da će ga braniti korektno. Neće se pretrgnuti, ali ipak će ga braniti”.

Odbacio je optužbe vladajućih da je zahtjev za opozivom tempiran uoči izbora. “Dali smo mogućnost vladajućima da opoziv bude na dnevnom redu prije izbora, između prvog i drugog kruga te nakon izbora. Ako smo mi takvi nesposobnjakovići, onda mogu staviti prije izbora. Ako baš nisu sigurni…”