BATINANJE MIGRANATA: Protiv osam policajaca vode se postupci

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovno je komentirao slučaj hrvatskih policajaca koji su na granici s BiH tukli migrante.

Izvor: Media servis

Na pitanje treba li itko biti smijenjen zbog ovog slučaja, budući da ima sve informacije, odgovorio je:

‘‘Nemam sve informacije. Na informacijama rade ljudi koji su za to zakonom i ovlašteni da rade. To su prije svega policijski službenici koji u ovom trenutku obavljaju sve potrebne razgovore‘‘, rekao je ministar.

Nije htio otkriti o čemu se razgovaralo s policijskim službenicima sa slike, a o izdavanju zapovijedi poručuje:

‘‘Što se tiče zapovijedi sustava, zapovijed je da se štiti državna granica u skladu sa zakonom. Ne može biti zapovijed koja nije u skladu sa zakonom‘‘, ističe.

Kaže da će izvještaj premijeru Andreju Plenkoviću uputiti čim ga dobije od glavnog ravnatelja policije. Istaknuo je da policijski službenici, pogotovo oni na granici, imaju jedan od najtežih poslova. Protiv osam službenika se od prije vode disciplinski postupci, a oko 22 slučaja su predana DORH-u. Svoju odgovornost u ovom konkretnom slučaju ne vidi.

‘‘Policijski službenici imaju tisuće intervencija svakodnevno u koje su uključene njihove interakcije s građanima. Moguće je da dođe do prekoračenja ovlasti i zbog toga postoje i službe unutar Ravnateljstva i unutarnja kontrola koja u svakom takvom slučaju provodi izvide i predlaže ili donosi rješenja o poduzimanju određenih radnji koje uključuju i sankcije‘, rekao je Božinović.

Osvrnuo se i na problem oko biznisa kokainom, nakon što se otkrilo i nekoliko slučajeva u vojsci.

‘‘To treba utvrditi. Vidio sam tu vijest i ne mogu to komentirati. No činjenica je da kokain dolazi u široku primjenu u populaciji i to je nešto što nas treba zabrinuti‘‘, kaže ministar.

Naglasio je da je policija jako aktivna, poglavito kada je u pitanju krijumčarenje droga. Iznio je podatke da se 2020. godine zaplijenilo 60 kilograma kokaina u 347 pojedinačnih slučajeva, a u prvih osam mjeseci ove godine ta brojka je 667 kilograma, u 289 slučajeva.

‘‘Vidim da se to ilegalno tržište širi i zbog toga su i naši napori pojačani, ali i rezultati su veći i bolji nego ikada‘‘, zaključuje Božinović.