BANOŽIĆ KRIV ZA NESREĆU: Prijeti mu dugogodišnja kazna zatvora

Nakon strašne nesreće kod Vinkovaca koju je izazvao sada već bivši ministar obrane Mario Banožić, a poginuo je vozač kombija (40), dok je ministar teško ozlijeđen, ostaje pitanje Banožićeve kaznene odgovornosti.

Podsjećamo kako je i Biljana Luburić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika, rekla da je ŽDO u suradnji s policijom i vještakom ustvrdio kako je 44-godišnji hrvatski državljanin vozio iz smjera Vinkovaca te je započeo pretjecanje teretnog vozila ne provjerivši da to može učiniti na siguran način te je došlo do udara u kombi koji se kretao iz suprotnog smjera.

Naš Kazneni zakon kaže kako će se sudionik u cestovnom prometu koji kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu velikih razmjera, pa zbog toga prouzroči smrt jedne ili više osoba kazniti kaznom zatvora od tri do 15 godina.

Ako se radi o nehaju, kazna je od jedne do osam godina. Ali, Banožić je svjesno išao preticati po lošim vremenskim uvjetima i smanjenoj vidljivosti, pa je vrlo upitno može li se to kvalificirati kao nehaj.

Naravno, u svemu valja Banožiću zaželjeti da se oporavi od teških ozljeda.