BANKARSKA AFERA U BIH: Dodik platio vilu u Beogradu godinu prije no što je za nju podigao kredit

milorad dodik

Goran Salihović, glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, potvrdio je da se, u okviru afere “Pavlović banka”, provodi istraga i protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Istrage u slučajevima “Bobar banka” i “Pavlović banka”, kaže Salihović, našle su se pred optužnicama. Kako javlja Al Jazeera, Salihović je i u izjavi za bijeljinsku BN televiziju rekao kako se u ta dva slučaja istraga provodi protiv više osoba te da protiv Milorada Dodika “nema vezanih predmeta”.

“U slučaju ‘Pavlović banke’ postoji istraga i protiv Milorada Dodika. Neke predmete koji su ranije bili po anonimnim prijavama ili prema nekim prijavama koje nisu bile dovoljne da bi išle u daljnju fazu, mi smo zatvorili i zatvorit ćemo. Kao i kod svakog drugog građanina, tako i kod njega, naša je obaveza da ispitamo i istražimo ove segmente, pa ćemo vidjeti da li ima tih elemenata ili nema”, kaže Salihović.

“Bobar banka” prema riječima Salihovića nadmašuje najveće korupcijske afere u regiji, pa o njoj kaže:

“Taj predmet je po šteti koja je pričinjena građanima BiH, entitetima, pojedinim općinama, Brčko distriktu, pravnim i fizičkim licima veći dva-tri puta od predmeta ‘Sanader’ u Hrvatskoj i to je obiman predmet na kome radimo već godinu dana.”

Nezadovoljan je činjenicom da su privedene osobe u bankarskim aferama puštene da se brane sa slobode. Ističe da je pritvor neophodan kako bi se lakše pribavili dokazi i onemogućio utjecaj na svjedoke, ali prije svega mogućnost bijega, prenijela je BN televizija.

Vlasnik Pavlović banke, Slobodan Pavlović našao se u zatvoru prije dva mjeseca zajedno s još nekoliko osumnjičenih.

Svi se terete za financijske malverzacije, odnosno zlouporabu položaja ili ovlasti te pranje novca. Pavlović banka se povezuje s navodnim nepravilnostima u vezi s kupovinom vile u Beogradu za Milorada Dodika.

Optužba želi dokazati da je Milorad Dodik platio kuću u Beogradu godinu dana prije nego što je za nju uzeo kredit kod Pavlović banke.

Komentiraj