BANDIĆ ŠIRI OPTIMIZAM: Za pad rejtinga kriva je korona – novca za obnovu će biti

Prije desetak dana agencija Standard & Poor’s Gradu Zagrebu srušila je kreditni rejting s BB na BB-, uz negativne izglede. Sve to zbog obnove nakon potresa, u kojoj bi Grad trebao sudjelovati s 20 posto što će, smatraju analitičari ove agencije, dovesti do novog zaduženja.

Izvor: Media servis

Gradonačelnik Bandić smiruje situaciju i tvrdi kako će novca za obnovu biti. I ne samo za obnovu:

“Mi ne možemo imatibolji kreditni rejting od RH. Mi moramo u tim okvirima plivati, ali novca za obnovu, koronu i ljude koji su oštećeni poplavom će biti. Bit će i za kapitalne projekte – Jarunski most, produženu Branimirovu, uređenje Trga dr. Franje Tuđmana, za atletsko igralište na Sveticama i za dva-tri projekta s kojima ćemo ovih dana izaći”.

Za pad rejtinga prstom upire na pandemiju koronavirusa, koja je uzrokovala smanjeni obujam gospodarskih aktivnosti, ali i na Fond izravnanja:

“Tih 900 milijuna kuna u Fond za izravnanje. Da su u gradskoj blagajni naše pare, mi ne bismo imali pad rejtinga, ali bismo imali isti pad kao Hrvatska. Ne možemo iz kože”.

Jedan od ključnih gradskih projekata je i nova žičara na Sljeme koja bi, prema današnjim najavama gradonačelnika, trebala biti dovršena prije početka skijaške sezone:

”Nigdje se ne žurimo, a nismo odustali da dio financiramo iz europskih sredstava, što je u tijeku. Zbog korone tri-četiri mjeseca iz Austrije ljudi nisu mogli doći u Zagreb, a nećemo ništa napraviti da, ne dao bog, nešto se dogodi kad pustimo gondole u probnu vožnju za 10-ak dana ili kad uporabnu dozvolu izdamo polovicom 11. mjeseca i pustimo žičaru u puni pogon”.

Komentiraj