BANDIĆ PIŠE PLENKOVIĆU: Evo koje bi to teške “utakmice” želio dobiti

Zagrebački gradonačelnik više nije na štakama, pun elana i ideja, iako su neke stare, davno obećane, najavljuje pismo koje će poslati ravno premijeru Andreju Plenkoviću.

U njemu će se, kako reče, naći pet najvažnijih projekata za Zagreb, ali i Hrvatsku, koji bi i trebali oživjeti u suradnji Zagreba i Vlade.

Među pet projekata su dječja bolnica Blato, Imunološki zavod, dječja bolnica Blato, tračnička veza do Zračne luke, 60 niskopodnih tramvaja i zvučni projekt “Zagreb na Savi”.

Naravno, ništa novo. Za Imunološki je grad pokazao zanimanje već nekoliko godina, ali nema suradnje s Vladom.

O dječjoj bolnici se sanjari tridesetak godina, mijenjala je i lokacije, a gradonačelnik Milan Bandić i ministar Milan Kujundžić opet su ju izvadili iz naftalina prije nekoliko mjeseci.

Gradska skupština jednoglasno je prihvatila zaključak o sklapanju Okvirnog sporazuma između Grada Zagreba i Vlade o suradnji na pripremi projekta “Izgradnja nacionalne dječje bolnice” u Blatu još prije godinu dana.

Izgradnjom nove Zračne luke aktualizira se i tračnička veza od Zagreba do nje, a o niskopodnim tramvajima je riječ već nekoliko godina, oni se polako nabavljaju, a sadašnjoj brojci od 60 valjda bi trebala pomoći i Vlada.

I onda je tu megaprojekt “Zagreb na Savi” za čiju je realizaciju potrebno mnogo godina i silno mnogo novca, a od ideje dalje se nije krenulo.

Za sljemensku žičaru gradonačelnik – bagerist, sam će početi kopati prve metre, zbog čega i ući za bageristu. Možda kao iskusni bagerist započne i kopati “luknju” u Medvednici, ili tunel do Zagorja, koji se također već godinama spominje.

A kada bi se i nešto od svega toga i započelo, još uvijek bi izvan ostale mnoge stvari koje bi u gradu valjalo pomaknuti s mrtve točke, o kojima se također samo priča.

Već i od podsjetnika boli glava. Tu su Paromlin, pa Kongresni centar, Zagrebački velesajam, Terme Blato, Zagrepčanka, uređenje središta Sesveta, pa Sveučilišni kampus Borongaj, prenamjena bivše vojne bolnice u Vlaškoj, blok Badelj, Gredelj…. Metro je smiješno i spominjati, kao i još neki most preko Save…