BANDIĆ OPET PO DIVJAK: “Što oni misle da smo pijani, drogirani, napušeni, na bijelom…”

Stranka rada i solidarnosti održala je konferenciju za medije na temu pokušaja porezne reforme.

Izvor: Media servis

Porezni prihodi Grada Zagreba iznose oko 75 posto prihoda – započela je Mirka Jozić ispred Odbora za gospodarstvo.

“To se u proteklih 13 godina mijenjalo čak 13 puta, a ova najavljena porezna reforma je 14. izmjena, a počelo se pričati čak i o 15. izmjeni. Da neko radi operativno samo u podešavanju svojih knjiga i vođenju obračuna to je trebalo 15 puta napraviti i riješiti.

Lokalne i regionalne samouprave ništa se ne pita tijekom izmjena Zakona. Poreznom reformom 2006. godine porez na dobit prestao je biti prihod lokalne samouprave. Do tada su prihodi proračuna Grada Zagreba rasli za 14 posto, a kad je on oduzet rast je bio oko 0,74 posto.”Da nije bilo takvih reformi Grad Zagreb bi imao danas 3,1 milijardu kuna više prihoda.”

Govori se i o povećanju neoporezivog dijela dohodka sa 3800 na 4000 kuna.

“Evo na primjeru Grada Zagreba je to 160 milijuna kuna manje, vjerojatno možemo preračunati onda sukladno onoj istoj metodologiji kao za mlade kako bi to utjecalo i na druge gradove RH. Mislim porezno rasterećenje je potrebno i ono itekako utječe na konkurentnost naših gospodarstava, ali mi kad govorimo o poreznom opterećenju ne moramo mi govoriti samo o rasterećenju poreza na dohodak jer postoje i neka drugi porezi. Sve su to porezi gdje se može itekako rasteretiti naše gospodarstvo da budu konkurentniji.”

Sve porezno rasterećenje poreznom reformom išlo je na teret gradova i poduzetnika – poručio je predsjednik stranke rada i solidarnosti Milan Bandić.

“Ovom prilikom stranka rada i solidarnosti želi poslati jasno poruku – ne može se kočenjem razvoja gradova razvijati Hrvatska. Nužno je stvarno smanjenje poreznog rasterećenja države koje osim poreza na dohodak koje mijenja 14 put u zadnjih 10 godina analizirati smanjenje poreza.”

Dotakao se Bandić i današnjeg štrajka u hrvatskim školama. Ponovno je opleo po ministrici Divjak. Kaže, daje ultimatum vladi, a problem je trebala riješiti prije tri godine.

“Što oni misle da smo pijani, drogirani, napušeni, na bijelom. Ona hoće to nama prodat u intervjuu na duplerici. Kaže ili ćemo ići na izbore ili će bit plaće. Pa ona je to trebala već riješit.”