BANDIĆ OBEĆAVA: Plaćanje dopunskog za siromašne umirovljenike i novi status za majke trećeg djeteta

Milan Bandić 1

Ono o čemu se već neko vrijeme nagađa, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je i službeno potvrdio – Grad Zagreb će najsiromašnijim umirovljenicima plaćati dopunsko zdravstveno, a majke trećeg djeteta imat će status odgajateljice s prosječnom plaćom u RH. 

Zaključke će, očekuje se, Gradska skupština usvojiti na svojoj izvanrednoj sjednici 31. kolovoza. Bandić je najavio kako će nakon izbora, ako bude izabran za premijera, iste odluke primijeniti i na cijelu državu.

„Oko 15.000 naših umirovljenika primaju mirovinu ispod 1.500 kuna. Država im nije osigurala dopunsko osiguranje, ali će Grad Zagreb to napraviti. Ta će odluka vrijediti od 31. kolovoza. Osim toga, donijet ćemo i odluku s kojom ćemo pomoći „blokiranima“. Njima ćemo pomoći tako što ćemo im omogućiti ili otpis kamata ili otpis potraživanja ili obročnu otplatu“, najavio je Bandić.

Na prijedlog braniteljskih udruga Petrinje, zagrebačka Gradska skupština će osigurati besplatne udžbenike za učenike osnovnih i srednjih škola u Petrinji, kao i besplatne udžbenike za romsku djecu iz cijele Hrvatske, a bit će donesena i povijesna odluka o priznavanju statusa odgajateljice majkama s trećim djetetom.

„Bijela kuga je najveći hrvatski problem. Moramo imati pozitivni prirodni prirast. Badava nam svi projekti i planovi, ako nemamo djece. Grad Zagreb će stoga od 31. kolovoza priznati status odgajateljice svakoj majci koja rodi treće dijete i osigurati prosječnu plaću i radni staž do navršene 15. godine djeteta. Nakon izbora, tu mjera ćemo primijeniti i na cijelu državu“, najavio je Bandić

Ove točke će biti prve točke na sjednici Vlade koju će voditi Milan Bandić, a one koje se ne mogu odmah provesti, najavio je, na toj istoj prvoj sjednici će biti izmijenjene sporne Uredbe.

„Sve što vam budu drugi govorili o svojim planovima u kampanji iduća dva i pol tjedna – mi ćemo u Zagrebu apsolvirati 31. kolovoza ili smo već apsolvirali. Sve ono što je u Zagrebu praksa, bit će praksa i u cijeloj Hrvatskoj kada mi dođemo u Vladu“, najavio je Bandić.

Kazao je i kako su SDP i HDZ samo prividno na suprotnim stranama, a već 21 godinu zajedničkim snagama kljaštre, osiromašuju i pljačkaju Hrvatsku.

„Kada im treba, onda rade zajedno, kao kad su dijelili stolice u Ustavnom sudu. Ako njima građani opet daju povjerenje, neka pročitaju velikog Alberta Einsteina koji je rekao kako probleme ne mogu rješavati ljudi koji su te iste probleme stvorili. Ako ne žele slušati mene, neka poslušaju velikog Nobelovca“, poručio je Milan Bandić.