BANDIĆ O POMOĆI NAKON POTRESA: Vlada treba mijenjati zakon, vezane su nam ruke

Nakon nedavnog potresa, građanima se obratio gradonačelnik Milan Bandić sa svojim suradnicima.

Uvodno, načelnica Stožera civilne zaštite Jelena Pavičić Vukićević poručila je da Stožer permanentno zasjeda o dvije teme, koronavirusu i potresu. Dodala je da su svi brojevi za pomoć građanima i dalje aktualni, te da iza njih stoje stotine djelatnika Gradske uprave i Zagrebačkog Holdinga.

“Valja napomenuti da ljudi koji zovu, da su pretrpjeli veliki šok, veliki stres i da su u strahu, ti razgovori ne mogu biti od 30 sekundi ili jedne minute. Tim ljudima je vrlo često potrebna i psihosocijalna pomoć. Naši djelatnici nisu za to obučeni, ali nose se s time i pružaju i tu vrstu pomoći”.

U Cvjetnom naselju trenutno se nalazi 272 korisnika, a Javne vatrogasne postaje trenutno su učinile 544 izvida i intervencija na zagrebačkim objektima.

“Svi oni koji primijete znatna oštećenja, svi oni koji primijete da nešto nije u redu s krovom s dimnjakom trebaju se javiti vatrogascima na naše otvorene linije i još jednom apeliram na strpljivost. Nemoguće je u jednom trenutku javiti se na svaki telefon i doći baš na svaku adresu”.

Preko 200 građevinskih stručnjaka obilazi zagrebačke ulice, građane i javne objekte već treći dan. Nadamo se da će odgovoriti ovom zadatku, no oni ne procjenjuju štetu – poručila je Pavičić Vukičević:

“Za procjenu štete potrebno je, kako je govorila kolegica Jozić, pristupiti samoj aplikaciji i prijaviti štetu na propisani način”.

U idućim danima trebale bi biti osposobljene nove telefonske linije. Danas će Gradski ured za prostorno uređenje i izgradnju grada objaviti javni poziv svim građevinskim tvrtkama koje imaju potrebnu mehanizaciju da se prijave na taj natječaj i pomognu vatrogascima i svim drugim javnim službama.

“Nadamo se da će sve naše građevinske tvrtke prepoznati hitnost ove situacije, ali da ćemo se pritom držati nužnih mjera zaštite protiv širenja Covida 19”.

Novinarima se potom obratio i gradonačelnik Milan Bandić. Kaže da se i prije potresa reagiralo najbolje što se moglo, tako što se poduzetnike oslobodilo plaćanja 30 posto komunalne naknade.

“Ono što sam kao gradonačelnik sukladno svojim ovlastima mogu donijeti odluku bez skupštine da naše poduzetnike, obtnike, ugostitelje i trgovce oslobodimo najamnine za poslovne prostore u vlasništvu grada u stopostotnom iznosu, da im pomognemo da prežive ovo što svi zajedno proživljavamo”.

Sve kuće i zgrade koje su dobile markicu da su neupotrebljive bit će oslobođene plaćanja komunalnih naknada Zagrebačkog Holdinga.

“Apeliram također da to učine Hrvatska elektroprivreda, HEP toplinarstvo i Hrvatske vode, da postupe sukladno Gradu Zagrebu”.

Gradonačelnik će Vladi predložiti formiranje zajedničkog radnog tima radi hitne izrade zakona o sanaciji posljedica potresa u Gradu Zagrebu:

“S obzirom da se radi o privatnoj imovini potrebno je regulirati zakonom način postupanja kod saniranja da se omogući realnije i efikasnije postupanje”.

Zakon im sada, kaže, veže ruke. Građani mogu nadoknaditi štetu od osiguravajućih društava, ako su njihovi objekti osigurani ili dobiti pet posto pomoći ako je objekt oštećen više od 60 posto.

“Treće, očekujemo djelovanje Vlade u smislu osiguranju sredstava i EU fondova i proračuna RH, i četvrto mi smo proglasili prirodnu nepogodu, samim time osnovali smo fond, odnosno račun, na koji svi mogu uplaćivati donacije za sanaciju posljedica potresa”.