BANDIĆ O ODVOZU SMEĆA: Udarit ćemo što manje naše ljude po džepu

Hoće li građanima rasti računi za odvoz otpada, znat će se za desetak dana, najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na Aktima gradonačelnika, konferenciji za novinare uoči zagrebačke Gradske skupštine.

Izvor: Media servis

“Balansirat ćemo između interesa građana i zahtjeva Europske unije”, ističe gradonačelnik Bandić. “Tražit ćemo da što manje udarimo naše ljude po džepu, ali da Grad Zagreb ne bude zadnji u Hrvatskoj po tempu, dinamici i standardima koje treba ispuniti, a na koje nas obavezuju rokovi onih kojima smo pristupili u članstvo prije četiri godine.”

Zagreb trenutno razdvaja trećinu otpada, a cilj je da metropola po tom pitanju za dvije godine bude prva u Hrvatskoj, kaže Bandić. Pročelnica za zaštitu okoliša Mirka Jozić komentirala je podjelu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u zgradama.

“Spremnici su nabavljeni za podjelu na kućnom pragu, većina korisnika dobila je spremnike za odvajanje papira na kućni prag i zasad imamo spremnike za miješani komunalni otpad. Prošla nam je nabava za vrećice za odvajanje plastike u kući i u stanu. Također, u tijeku je nabava za oporabu biootpada, a taj natječaj moramo što prije završiti kako bismo podijelili spremnike za odvajanje biootpada na kućnom pragu. To je sve povezano i u visokoj fazi završetka.”

Pročelnica podsjeća građane da je u gradu čak tisuću tzv. zelenih otoka sa spremnicima za papir, staklo, plastiku i tekstil. Postoji i 20 reciklažnih dvorišta za opasni otpad.

“Molimo naše građane da savjesno odvoje taj otpad i da se u spremnike stavlja ono što u njih i spada. Određena infrastruktura već postoji, ovo što dolazi na kućni prag, da svima bude lakše, da ne moraju prelaziti tih do 500 metara, koliko su obično udaljeni zeleni otoci. Znači, na kućni prag. Zasad imamo papir, podjela vrećica za plastiku počinje uskoro. Sve će biti tijekom ove godine, mjesec za mjesecom uvodit će se frakcija otpada koja će se koristiti na kućnom pragu.”

Sve je zanimalo što će biti s famoznim pismom namjere s pet megaprojekata koje će Bandićev klub u saboru tražiti od Vlade. Podsjetimo, predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je kako ucjene neće trpjeti. Bandić kaže kako na dnevnoj bazi komunicira s premijerom Plenkovićem, ali ne i s Jandrokovićem.

“Sve ostalo je salonska politika i obećanje. Na tom tragu, uvjeren sam da ćemo realizirati ono što dogovorimo zajedno, tada ćemo to i objaviti urbi et orbi. Znači, koalicijski partneri ne komuniciraju putem medija. Zamislite da se u Vatikanu putem medija bira papa. Vatikan bi bio bez pape, a oni puste bijeli dim kada se dogovore.”

U međuvremenu, Bandić nastavlja jačati svoje stranačke redove. Nakon načelnika Stubičkih Toplica Josipa Beljaka, večeras u stranku Rada i solidarnosti prelazi još jedan lokalni dužnosnik. Riječ je o zamjeniku gradonačelnika Donje Stubice i bivšem članu Laburista, Luki Grabušiću.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/milanbandicgradonacelnikzagreba/videos/226777308274025″ bottom=”30″]