BANDIĆ NA SNIMCI SA SUĐENJA: “”Jel’ ti znaš tko je ta mala? Što je ona dobila? Ku**c od ovce!

Nastavljeno je suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i najbližim suradnicima u poznatoj aferi Agram, a na suđenju su preslušavani tajno snimljeni razgovori.

Ti razgovori svjedoče kako se i koga zapošljavalo i kako su izmišljana radna mjesta za sebi bliske osobe. “Zrinka ide na mjesto posebnog savjetnika za ljudske resurse”, kaže nekadašnji pročelnik Vidoje Bulum. S druge mu strane osoba uzvraća da to mjesto ne postoji, ali Bulum kaže: “To ćemo izmisliti. Napravit ćemo odjel za analitiku i još neka dva mala odjela. Smislit ćemo nešto”.

“Tko je ova Majerovićka?”, pitaju Buluma o budućoj zaposlenici. “To je ona šefova. Ona je jako bitna, pa ju smjestite kako treba”, savjetuje Bulum. Ali jedno kadroviranje je razljutilo Bandića. Neka osoba bliska njemu koja je kuhala kavu trebala je bolje mjesto. “Imaš li imali poštovanja prema gradonačelniku?”, čuje se Bandić. “Jel ti znaš gdje je ona? Sad će doći k meni s rješenjem i istim bodom kao kad je kuhala kavu. Vido, radite posao preko k****”, viče Bandić na Buluma, koji se pokušava opravdati, a Bandić nastavlja:

“Jel ti znaš ko je ta mala? To je dijete iz moje familije. Budi malo čovjek! Imate li vi srca? Osjećate li vi ovu zemlju? Imaš li imalo poštovanja prema gradonačelniku? Vi j*****! Što je ona dobila? Ku*** od ovce? I to zahvaljujući vama koje boli ku***! Kamen bi proplakao Vido!…Kad vama treba nešto, onda to znate”.

O zapošljavanju u službenoj garaži prodiku je dobio i Miro Laco, njegov pročelnik. “Kako čovjek s VSS-om preuzima garažu? Laco, jel ti želiš biti pročelnik. Informiraj me što si napravio i radi svoj posao”, poručio mu je Bandić, a Laco nije uspio odgovoriti.

Podsjećamo kako gradonačelnika Bandića i suradnike optužnica tereti za malverzacije teške oko 20 milijuna kuna. Uz Bandića optuženi su još bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić.

Među optuženima je i načelnica odjela u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Prva optužba odnosi se na sumnjivu zamjenu zemljišta između Grada Zagreba i tvrtke Bramgrad zbog čega je zagrebački proračun oštećen za 20,3 milijuna kuna. Naime, grad je s tom tvrtkom u siječnju 2012. zamijenio zemljište na Trnju za parcelu na Peščenici koje, kako stoji u optužnici, nisu bile ni približno iste vrijednosti. Optuženi su i za nezakonito zapošljavanje u gradskoj upravi. To je Bandić sa svojim suradnicima omogućavao iako se radilo o zaposlenicima koji nisu zadovoljavali uvjete za radna mjesta koja su dobili. Mimo pravila, i na štetu gradskog proračuna, Bandić je dopuštao i korištenje gradskih službenih vozila, tvrdi se u optužnici.

Komentiraj