BAČIĆ O ŠEFICI DORH-A. Podržat ćemo izvješće, ali očekujemo da nas izvjesti o svemu

Šefica DORH-a našla se na tankom ledu. Oporba traži ostavku ili smjenu, a iz vladajuće strukture dolaze izjave kod kojih se između redaka da iščitati da bi Zlata Hrvoj Šipek uskoro mogla postati bivša. Unatoč tome što je Vlada prihvatila njeno izvješće.

Izvor: Media servis

Sve jače su sumnje i sve glasnije spekulacije da je Zlata Hrvoj Šipek odigrala u korist Gabrijele Žalac, bivše ministrice zadužene za regionalni razvoj i EU fondove, koju eurospki istražitelji sumnjiče za zamračivanje europskog novca.

Podsjetimo, navodno je šefica DORH-a prošle godine bila prisutna na brifingu na kojem je zaustavljena daljnja istraga oko Žalac. Jučer je ministar pravosuđa Ivan Malenica izjavio da bi se glavna državna odvjetnica trebala izjasniti oko spekulacija koje su se pojavile u javnosti. To je za N1 televiziju komentirao ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.
“Nemam uopće niti ideju, jer ne pratim taj slučaj. To je jedna stvar. Druga stvar – ako je kolega Malenica to izjavio siguran sam da je njegova izvaja dobro promišljena i naravno da ga podržavam”.

Sastala se i vladajuća koalicija, a nakon sastanka Branko Bačić, šef Kluba zastupnika HDZ-a, najavio je da će većina u Saboru podržati izvješće Zlate Hrvoj Šipek.

“Glavna državna odvjetnica je dobila podršku u Saboru i očekujemo jasno da o tom predmentu izvjesti nas i javnost o svim okolnostima. Kada to budemo znali onda ćemo vas moći izvjestiti”.

Situacija oko afere Software i Gabrijele Žalac, ali i uloge DORH-a i USKOK-a u cijeloj priči, postaje sve zanimljivija. Trenutna ministrica zadužena za EU fondove Nataša Tramišak komentirala je za N1 izvide u njenom ministarstvu.

“Ono što mogu reći je da sam prilikom primopredaje dužnosti od bivšeg kolege ministra Pavića bila upoznat da DORH i USKOK provode određene izvide po pitanju tog predmeta. Nakon toga bilo još određenih dopisa prema nama gdje je ministarstvo surađivalo s institucijama i slalo određenu dokumentaciju po njihovom zahtjevu. Informacije o načinu kako teku izvidi, što se konkretno s tim događa, to mi zaista nemamo niti je to nešto što bi ja uopće trebala ispitivati”.

Oporba odlučna. Zlata Hrvoj Šipek mora otići ovako ili onako.”Zlata Hrvoj-Šipek i ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić su samo marionete premijera Andreja Plenkovića‘‘, rekla je u Saboru SDP-ovka Mirela Ahmetović.

‘‘Zlata Hrvoj-Šipek nije instrument u borbi protiv kriminala, ona je instrument HDZ-a u nastojanju zataškavanja korupcije. Ona je Plenkovićeva nositeljica dobrih vijesti, glasnogovornica u nekažnjavanju krupnog kriminala. Žalosno je bilo gledati kako prilikom podnošenja izvješća glavna državna odvjetnica gubi koncentraciju već na početku saborski sjednice, a opasno je gledati kada koncentraciju ne gubi u zataškavanju koruptivnih perjanica‘‘, rekla je Ahmetović.