BAČIĆ O OBNOVI: Otvaramo radove na višestambenoj zgradi i 18 gradilišta za zamjenske kuće

Na prvoj sjednici Vlade od prisezanja u Saboru, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić zahvalio se na ukazanom povjerenju i najavio nekoliko bitnih stavki oko ubrzavanja obnove od posljedica potresa i oko zbrinjavanja stradalih u potresu.

Izvor: Media servis

”Prvi prioritet je potpuna iskoristivost bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti. Do kraja mjeseca i s 1. veljače stupit će na snagu protokol kojega upravo završavamo u Ministarstvu i kojim ćemo ubrzati trošenje sredstava iz Fonda, ubrzati plaćanje sredstava krajnjim korisnicima i kontrolu sredstava”.

Kao drugi prioritet je naveo zbrinjavanje sugrađana iz kontejnerskih naselja i iz mobilnih jedinica do iduće zime kroz šest načina zbrinjavanja. Ns koncu treći prioritet je maksimalno ubrzavanje obnove.
”Mi ćemo vjerojatno u ponedjeljak ili u utorak uputiti u javno savjetovanje izmjene Zakona o obnovi kojim ćemo smanjiti broj sudionika u procesu obnove i za 40 posto u postupku početka radova smanjiti potrebnu dokumentaciju. Već je pripremljen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu središnjih državnih tijela kojima ćemo objediniti Središnji državni ured za obnovu i Fond za obnovu. Vjerujem da ćemo na Vladi za 15 dana imati oba prijedloga zakona koji će ići u hitnu proceduru”.

Potom je Bačić najavio:
”Mogu najaviti da ćemo idući tjedan otvoriti radove na jednoj višestambenoj zgradi i 18 gradilišta za izgradnju zamjenskih kuća za naše sugrađane koji su u kontejnerskim naseljima. Naš je cilj već u veljači otvoriti oko 70 gradilišta koja su isključivo namijenjena za zamjenske kuće za naše stradalnike koji žive u kontejnerskim naseljima ili u kontejneru koji je pored njihovih kuća”.

Istaknuo je da je već dao nalog Državnim nekretninama:
”Da urede i obnove sve stanove na prostoru Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije kako bi dio naših sugrađana do konačnog rješenja mogao naći adekvatan smještaj. Nalog je dan i Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama da krenu u razgovore i pregovore, suradnji s našim županima”.