AUTOMOBILI SE OPET TRAŽE: U Hrvatskoj porasla prodaja novih ljubimaca na 4 kotača

Prva dva mjeseca ove godine, kada je riječ o prodaji novih vozila u Hrvatskoj, bila su plodonosna za prodavače automobila.

Kako prenosi agencija Promocija plus, u Hrvatskoj su u prva dva mjeseca ove godine prodana 6973 nova putnička vozila, što je 18,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Gledajući samo veljaču, prodano je 3627 novih vozila, što je rast od uistinu visokih 24,6 posto u odnosu prema lani.

Kada se ta prodaja pogleda na karti Hrvatske, primjetno je kako Zagreb nema konkurenciju, jer drži gotovo polovinu prodaje novih automobila. U Zagrebu su novoregistrirana 3054 automobila, a ostale regije daleko su ispod toga. Na drugom mjestu je Splitsko-dalmatinska županija sa 634 prodana automobila, a treća je Primorsko-goranska županija s 590 prodanih putničkih vozilam oiše Glas Slavonije.

Gledajući statističke podatke Centra za vozila Hrvatske, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta, vidljivo je da se u Hrvatskoj povećava broj motornih vozila. To samo znači da građani sve duže voze svoj automobil, jer zbog skupoće mnogi ne mogu kupiti noviji. Posljedica je starenje voznog parka, pa je čak 70-ak posto vozila starije od deset godina. Stariji automobili, naravno, podložniji su kvarovima, i sve to može utjecati na sigurnost prometa. Do pomlađivanja voznog parka teško da će doći. Kompanije će i dalje na leasing nabavljati nove automobile, od novih do trogodišnjaka, ali će starost voznog parka običnih građana samo rasti.

Problem je zastoj u prodaji polovnih automobila iz inozemstva. Kanali prodavača automobila iz zemalja Beneluxa, Francuske i Njemačke također su se manji, jer se i tamošnji stanovnici, zbog kašnjenja isporuke novih automobila i do godine dana, ali i porasta cijene, teže odlučuju za zamjenu starih automobila novima. Alternativa su vozila proizvedena 2016. godine i starija.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!