AUSTRIJSKI KANCELAR KURZ: Ovo je sukob između civilizacije i barbarizma

Teroristički napad koji se sinoć dogodio na ulicama Beča, odnio je pet života. 16 osoba je hospitalizirano, a njih 6 je u kritičnom stanju.

Izvor: Media servis

U napadu koji je uzdrmano Europu sudjelovalo je više napadača koji su sinoć otvorili vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge. Jednog od napadača ubila je policija na mjestu događaja. Imao je jurišnu pušku i lažni pojas s eksplozivom. Radi se o 20-godišnjem mladiću koji je rođen i odrastao u Beču. Bio je simpatizer Islamske države, od prije poznat obavještajnim službama. Austrijski kancelar Sebastian Kurz:

“Neprijatelj, islamistički teror, želi podijeliti naše društvo, ali nećemo popustiti toj mržnji. Naši neprijatelji nisu pripadnici religiozne zajednice, oni su ekstremisti i teroristi. Ovo nije borba između Kršćana i Muslimana, ili Austrijanaca i migranata. Ovo je sukob između civilizacije i barbarizma.”

Za ostalim napadačima još se uvijek traga, ali uhićeno je više osoba koje se dovode u vezu s napadom. Kako je izgledala sinoćnja potraga za Media servis je otkila reporterka 24 sata Aurora Weiss koja se javila iz Beča.

‘‘Svaka je osoba na cesti bila osumnjičena, u civile su bili upereni pištolji pri provjeri. To je bilo dosta šokantno za vidjeti u Beču, koji je zaista jedno srce, centar Europe i jedan jako miran grad.‘‘

Napad su osudili i čenici ostalih zemalja svijeta te poslali poruke sućuti. Među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman:

‘‘Osudio sam svaki oblik terorizma i nasilja te izrazio solidarnost. Ono što ja najvažnije za Hrvatsku je da, koliko saznajemo, među njima nema hrvatskih državljana.‘‘

Austrijska Vlada proglasila je tri dana žalosti, a na svim javnim zgradama izvjesiti će se zastave na pola koplja.

Govor kancelara možete vidjeti na linku:

https://www.instagram.com/p/CHBZoFWFLEI/

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *