AUSTRIJSKI KANCELAR KURZ: Nužni su “tvrdi koraci” – uvodimo policijski sat, zatvaramo kafiće, nema okupljanja

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je kako će oštrije mjere uključivati policijski sat od 20 sati do 6 sati ujutro. Zabranjuju se svi društveni događaji, a zatvaraju se i svi ugostiteljski objekti, koji će moći vršiti dostavu.

Srednje škole i sveučilišta održavat će nastavu online, dok će dječji vrtići i osnovne škole ostati otvoreni. Svim tvrtkama preporuča se da zaposlenicima omoguće rad od kuće. Mjere stupaju na snagu od utorka u ponoć i vrijedit će do kraja studenog, piše ORF, a prenosi Dnevnik.hr

Ti su “tvrdi koraci“, kako ih je nazvao Kurtz, nužni zbog naglog porasta broja zaraženih. Austrija je rast bilježila mjesecima no prošlog je tjedna on bio “eksplozivan“, ocijenio je.

“Većina zaraženih ima blage simptome, ali određeni postotak treba intenzivnu medicinsku skrb. Ako ne djelujemo sada, odjeli intenzivnog liječenja bit će pod prevelikim pritiskom“, rekao je Kurz objašnjavajući nove mjere.

„Svjesni smo da je ovo velik udar na slobodu, ali ako svi budemo sudjelovali siguran sam da ćemo značajno smanjiti broj infekcija koronavirusom“, rekao je Kurtz i dodao kako se ublažavanje mjera može očekivati u prosincu. “Vjerujem da ćemo se uobičajenim aktivnostima moći vratiti najkasnije do ljeta“, poručio je.

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober izrazio je nadu da će se krivulja novozaraženih poravnati do sredine studenog. „Ne smije doći do toga da će liječnici morati birati koga liječiti. To želimo izbjeći pod svaku cijenu“, naglasio je ministar dodavši kako, da se ne uvedu ovakve stroge mjere, do sredine mjeseca mogli do kraja popuniti kapaciteti bolnica.

„Ja sam optimist. Ako smo jednom uspjeli, možemo opet“, poručio je, prenosi austrijski Kleine Zeitung

Odgovori