AUSTRIJA BIRA PREDSJEDNIKA: Mnogi vide desničara Norberta Hofera kao pobjednika

Norbert Hofer
Norbert Hofer

Danas se u Austriji održavaju predsjednički izbori. Nakon jedanaest mjeseci predizborne kampanje, Austrija je podijeljena i neizvjesno je tko će biti novi predsjednik Norbert Hofer ili Aleksander van der Bellen.

Izvješće: Media servis

Nezavisni kandidat Alexander van der Bellen ili Norbert Hofer iz Slobodarske stranke? Još u svibnju ove godine, Bellen je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora protukandidata Hofera, u tijesnoj razlici, no kasnije su rezultati poništeni, zbog greške u prebrojavanju glasova.

Ovo je ujedno i prvi puta da Austrijanci biraju predsjednika ne iz vodećih stranaka Socijaldemokratske partije i Narodne stranke. Norbert Hofer je u kampanji tematizirao strahove Austrijanaca, ističući jaču migracijsku politiku i nezadovoljstvo aktualnom vladom, ali i oštriji pristup prema Europskoj uniji.

“Ova država može jedino krenuti naprijed ako se prašina s nje obriše. Moramo biti ponosni što smo Austrijanci”, rekao je Hofer.

Njegov protukandidat Alexander van der Bellen, koji je bio član Zelenih bolje prolazi kod mlađe populacije. On se koristio retorikom plašenja u kojoj je često apelirao da bi dolaskom desnice na vlast bile ugrožene osnove ljudske vrijednosti, a zalaže se za tjesniju suradnju s Europskom unijom.

“Vi ste buduća elita i vi morate znati koliko su važne otvorene granice za sve”, kazao je Van der Bellen. Stručnjaci smatraju da izlazak Velike Britanije iz Europske unije te pobjeda republikanca Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, pretpostavaljaju moguću pobjedu desničara Norberta Hofera na današnjim izborima.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!