AUDIO: ZAGREBAČKA OPORBA – Tomašević zadire u gradsku tradiciju i ponos

Nakon Tomaševićeve objave da se ŠPUD seli na Velesajam u Kineski paviljon i nakon osvrta na to koliko se nemarno vodila obnova škole te opstruirala javna nabava za radove, dolazimo do zaključka da obnova ŠPUD-a vladajućima nije prioritet te da će se od nje odustati, upravo onako kako se odustalo i od obnove Škole za klasični balet na Ilirskom trgu, poručila je danas zagrebačka oporba, na čelu s nezavisnim zastupnikom Ivicom Lovrićem.

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u ovim je prostorima od 1891. godine. U Zagrebačkom potresu 2020. godine pretrpjela je teška ostećenja. S I. fazom obnove, koja je uključivala hitne mjere sanacije, započeli smo ubrzo iza potresa i završili je početkom 2021. godine, a paralelno je pripremljena i projektna dokumentacija te je pokrenuta javna nabava za II. fazu obnove, koja je podrazumijevala cjelovitu obnovu. Procjena vrijednosti radova II. faze iznosila je 90 milijuna kuna, a završetak obnove bio je planiran za 1. rujna 2022. Financijska sredstva bila su osigurana iz Fonda solidarnosti EU.

Međutim, Tomašević preuzima vlast 4. lipnja 2021. i ne poduzima ništa skoro godinu dana te 15. travnja 2022. poništava natječaj. U rujnu 2022. godine na objekt ŠPUD-a zamjenik Korlaet, preko Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, dovodi svog prijatelja Medića koji zahtijeva i nalaže izmjenu troškovnika i uvođenje novih materijala.
Nakon izmjene projektne dokumentacije, po Medićevim uputama Tomašević raspisuje novi natječaj, 9. siječnja 2023., s evidentno preniskom procijenom vrijednosti radova (8,6 milijuna eura/65 milijuna kuna) te je, po zaprimanju ponude s iskazanim duplo većim iznosom od procijenjene vrijednosti (17,1 milijuna eura/129 milijuna kuna), natječaj opet poništio 24. veljače 2023. Koliko je bilo štetno odlagati početak obnove i mijenjati troškovnike najbolje govori činjenica da je cijena m2 torkreta na prvom natječaju bila 940 kuna, a na drugom 2.640 kuna. Dakle, kad i ako do obnove ŠPUD-a dođe, cijena radova iznosit će dvostruko više nego što bi iznosila da je Tomašević savjesno i odgovorno radio svoj posao, a propala su i sredstva iz Fonda solidarnosti.

Dodatni šok i nevjericu izazvala je i namjera preseljenja ŠPUD-a u Kineski paviljon, za najam kojeg će se u sljedeće tri godine platiti skoro 6 milijuna kuna, a tomu treba pridodati i troškove preuređenja paviljona. Nameće se pitanje jesu li Tomašević i suradnici uopće svjesni da je Kineski paviljon također zaštićen prostor te da ne može biti nikako adekvatan za školske potrebe. Nepotrebno je isticati da je ŠPUD najstarija likovna umjetnička škola u Hrvatskoj, da je ta školska zgrada remek djelo svog najdugovječnijeg ravnatelja, glasovitog Hermanna Bolea, te da je građena namjenski upravo za ovu školu.

Vladajući ionako ne mare i, štoviše, čak rade na zatiranju zagrebačke tradicije i ponosa. Zato pozivam učenike i roditelje ŠPUD-a te cjelokupnu zagrebačku javnost da se zajednički odupremo Tomaševićevim namjerama i natjeramo gradsku vlast da odustane od presljenja i žurno pokrene obnovu škole, poručuje Lovrić.