ATRAKCIJA MEĐIMURJA: Zasviralo Goričko sviralo – orgulje na vjetar na Mađerkinu bregu

U Međimurju na granici sa Slovenijom, u vidikovac s kojeg pogled puca na čak tri zemlje, ugrađene su prave orgulje. Jedinstvena je to atrakcija. Zvuk proizvodi vjetar, a posjetitelji mogu odabrati i svoje pjesme.

Orgulje je izradio slovenski majstor Anton Škrabl iz Rogaške Slatine. Ideja o vidikovcu i goričkom sviralu polako se razvijala gotovo 20 godina. Znali su potencijale ovog mjesta u Međimurskoj županiji. Prekrasan pogled, vinogradi, odlična vina i malo vjetra.

– Evo, i ove godine uspjeli smo Goričko sviralo pustiti u pogon, a to su ugrađene orgulje s četiri oktave, četiri i pol oktave ili 64 tona, gdje se može ozbiljno odsvirati s tri funkcije. Vjerujemo da će to biti dodatna atrakcija za ovaj prekrasni dio, kako nam ljudi kažu koji dolaze iz Italije, za “neiskvarenu Toskanu”, rekao je za HRT Josip Mikec iz TZ općine Štrigova.

Josip Mikec (Screenshot/HRT)

Za godinu dana, 80 tisuća posjetitelja

Vidikovac na Mađerkinu bregu u godinu dana, koliko je otvoren, posjetilo je 80-ak tisuća ljudi, što je premašilo sva očekivanja. Sigurno je da će Goričko sviralo unutar konstrukcije vidikovca privući još turista.

– U biti su to orgulje. Ogrulje koje imaju tri funkcije. Na vjetar gore na vrhu, gdje čujemo kako vjetar svira ovdje na Mađerkinom bregu, kazao je Mikec.

Ako vjetra nema, posjetitelji sami mogu odabrati neku od pjesama – od međimurskih preko slovenskih do ponekih internacionalnih. No treća opcija možda je i najzanimljivija.

Stanislav Rebernik (Foto: Screenshot/HRT)

Destinacija za glazbene sladokusce

– Treća je za muzičke sladokusce da tako kažem, ljude koji žele vjerojatno prvi put u životu osjetiti kako to izgleda postaviti klavijaturu i na ove orgulje zasvirati neku od pjesama koju će si odabrati, rekao je Stanislav Rebernik, načelnik općine Štrigova.

Posjetitelji će tako moći odsvirati svoj koncert na pravim orguljama, odnosno kako mu tepaju, goričkom sviralu.