ASSANGEOVA SUPRUGA: Nije kraj, borit ćemo se – prijeti mu 175 godina zatvora

Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel odobrila je izručenje utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assange SAD-u gdje ga najvjerojatnije čeka suđenje po 18 točki optužnice, a jedna od njih je i kršenje zakona o špijunaži.

Izvor: Media servis

Assangeu prijeti kazna od 175 godina zatvora. ”Crni dan za medijske slobode i za britansku demokraciju. Na odluku ćemo se žaliti”, poručili su iz WikiLeaksa.

Javnosti se obratila Julianova supruga Stella Assange:

”Uvijek je postojala mogućnost da bi Priti Patel mogla odobrila slanje Juliana u zemlju koja je planirala atentat na njega, u zemlju čije je zločine Julian izložio. Nismo na kraju puta. Borit ćemo se protiv ovoga, iskoristit ćemo svaku idemo iskoristiti svaku mogućnost žalbe i borit ćemo se. Provest ću svaki sat boreći se za Juliana dok ne bude slobodan i dok pravda ne bude zadovoljena”.

WIKILEAKS ZAPRIJETIO: Kad procure nove informacije neće se činiti da Hillary Clinton vodi

Podsjetimo, WikiLeaks je prije 12 godina objavio tisuće američkih dokumenata s oznakom tajnosti, među kojima je kršenje ljudskih prava i običaja rata u Afganistanu i Iraku.

Assange je u zatvoru u Londonu od 2019., a prije toga je imao utočište sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu.

Na odluku o izručenju Assange se može žaliti Visokom sudu u Londonu, potom i Vrhovnom sudu Ujedinjenog Kraljevstva, a ako sve žalbe budu odbijene, izručenje se mora provesti u roku od 28 dana.