ARSEN BAUK: Premijerov povrijeđeni ego košta 1,2 milijarde, a prosvjetari traže 400 milijuna kuna

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk u „slobodnom jutru“ u Saboru osvrnuo se na štrajk prosvjetara i ultimatume koje koalicijski partneri šalju premijeru Andreju Plenkoviću da se povećaju plaće učiteljima.

Izvor: Media servis

Kaže kako je Plenković najavom da će povećati plaće svim javnim djelatnicima lijevom rukom „pomazio“ koalicijske partnere, a desnom rukom opalio šamar učiteljima i jasno im rekao „imam, ali ne dam“, kaže Bauk. “Taj prijedlog je imao četiri osnovna cilja. Prvo – dati odstupnicu koalicijskim partnerima da glasaju za proračun i ostanu u Vladi, drugo – objava rata učiteljima i njihovim sindikatima, treće – pokušaj okretanja javnosti protiv učitelja i njihovih sindikata te četvrto – pokušaj stvaranja razdora između učitelja i ostalih zaposlenih u javnom sektoru“, naveo je Bauk.

Štrajk i dalje traje, a obećanjem vrijednim 1,2 milijarde kuna smanjuje se prostor za korekciju koeficijenata, a od stranih konzultanata, kao i revizije koeficijenata neće biti ništa, dodaje Bauk. Rezimirao je: „Povrijeđen premijerov ego vrijedi milijardu i 200 milijuna kuna, a zahtjev učitelja je negdje 350-400 milijuna kuna. Rješenje je da premijer svoj povrijeđen ego smanji za 30% što je negdje 400 milijuna kuna i da poveća učiteljima koeficijente za 6%“, zaključio je Bauk.

U ime HDZ-a, predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić progovorio je o jučerašnjoj odluci da je Hrvatska ispunila tehničke uvjete za ulazak u Schengen. „Hrvatska se etablira kao odgovorna država koja svoje obveze izvršava na najvišoj razini i ispunjava svoje vanjskopolitičke i europske ciljeve“, istaknuo je Bačić. „Uspjeh je tim veći što do prije par godina, prema mišljenju EK, Hrvatska je bila jako daleko od schengenskog prostora i nije ispunila osnovne pretpostavke koje je bila dužna kako bi ušla u proceduru pristupanja schengenskom prostoru. I zbog toga je uspjeh veći jer su u par godina riješeni i ispunjeni uvjeti u osam ključnih točaka“, rekao je Bačić.

Osvrnuo se i na slobodni govor Bauka.„Evo ja ne mogu razumjeti da SDP zamjera Vladi kao poslodavcu što će omogućiti i što će svim svojim zaposlenicima bez dodatnog zaduživanja, kroz održivi proračun, bez deficita imati snage i sposobnosti povećati plaću za 6%. Znam da je SDP-u da priča nemoguća misija“, zaključio je Bačić.