ARSEN BAUK: Povjerenstvo za sukob interesa treba pokrenuti postupak protiv Plenkovića

Izvor: SDP
Izvor: SDP

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk komentirao je danas u izjavi za medije najnovija događanja u aferi Hotmail, pri čemu je i pozvao Povjerenstvo za sukob interesa da reagira na kršenja načela dužnosnika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Riječ je o novo otkrivenim mailovima tajne grupe Borg koje je danas objavio portal Index, a iz kojih je vidljivo kako se spomenuta grupa u suradnji s bivšom potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić, uključila i u planove Vlade da država vrati u svoj posjed INA-u, putem privatizacije dijela HEP-a.

“Posljednja 24 sata svjedočimo tsunamiju novih informacija u aferi Hotmail. Počevši od informacije koju je objavio N1 da je u uredu trenutačno najpoznatijeg odvjetnika u Hrvata sniman spot HDZ-a, zatim objave Nacionala da je predsjednik Vlade navodno rekao da  ta osoba uživa njegovo radno vrijeme te današnja objava portala Indeks o novim mailovima. Sve to samo potvrđuje činjenicu da su grupa Borg i Vlada, kao i sam premijer, bili usko povezani”, ustvrdio je Bauk, koji je potom pročitao dio iz same prepiske u kojem grupa Borg Lex Agrokor naziva “svojim” zakonom.

“Bravo- svaka čast! Na kraju je to bilo ipak jedno lijepo iskustvo. Ja se nadam da će Rusi kupiti barem 3 mjeseca vremena da nam prođe jedan IPO-čić (kad već nije HEP) u svibnju. A onda nakon toga, neka ljeto započme u bojama našeg zakona”, po tom citatu se vidi da ne samo da su željeli izvući novce iz Agrokora, nego da su imali namjeru sudjelovati i u prodaji dionica HEP-a. Predsjednik Sabora na to kaže da postoji grupica ljudi koja je između sebe imala svoja razmišljanja, da to dakle nije bila politika Vlade, dok je predsjednik Vlade Andrej Plenković sam iznio plan o prodaji dionica HEP-a. Oni su se toliko već zabunili u cijeloj priči i toliko su već počeli izmišljati da se ne snalaze u svim ovim informacijama pa se možemo slobodno zapitati znaju li oni uopće što rade”, zapitao se Bauk, koji je i pozvao Povjerenstvo za sukob interesa da pokrene postupak protiv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića zbog kršenja načela djelovanja dužnosnika.

“Niti je čuvao svoju vjerodostojnost, kao ni dostojanstvo dužnosti koju su mu povjerili građani. Nije snosio ni političku odgovornost zbog pogrešaka koje je napravila ministrica u njegovoj Vladi, i to u grupi u kojoj je i on sam sudjelovao. Snimao je spot u odvjetničkom uredu, a nakon toga se pravio da tu osobu ne poznaje. Godinu dana je šutio o činjenici koju su prenijeli mediji da je riječ o Šavorićevom zakonu. Pravio da ne zna ništa, a šutio je i godinu dana od donošenja Lex Agrokora, o načinu na koji je taj zakon nastajao.”
Na kraju je još jednom ponovio da SDP očekuje odgovor na dva ključna pitanja u aferi Agrokor: kolika je bila provizija grupe Borg u ugovoru o roll up kreditu te kada će biti oformljeno Stalno vjerovničko vijeće, koje je, prema Lex Agrokoru, jedan od uvjeta provedbe nagodbe.