ARBITRAŽNI SUD ODLUČIO: Arbitri nastavljaju s radom iako je Slovenija kršila sporazum

arbitraža, slovenija, hrvatska

Stalni arbitražni sud u Haagu objavio je kako će arbitri za granični spor između Slovenije i Hrvatske nastaviti s radom unatoč tome što je Slovenija kršila arbitražni sporazum, jer smatraju da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz postupka.

U priopćenju suda ističe se da je Slovenija kršila neke odredbe arbitražnog sporazuma iz 2009., ali ne u takvoj mjeri koji bi opravdao zahtjev Hrvatske. U priopćenju stoji: “Sud drži da je Slovenija, kontaktirajući sa svojim arbitrom, prekršila odredbe sporazuma, No, ta kršenja nisu takva da bi opravdala izlazak Hrvatske iz sporazuma, niti utječu na sposobnost suda da u sadašnjem sastavu neovisno i nepristrano donese odluku”.

Podsjećamo kako se Hrvatska povukla iz postupka prošle godine. Učinila je to nakon što su mediji objavili snimke o nedopuštenoj komunikaciji tadašnjeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca s dužnisnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik.

Sabor je tada jednoglasno donio odluku o povlačenju Hrvatske. Tada je Sloveniji predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora pred međunarodnim sudskim tijelom.

Taj je prijedlog u Sloveniji odbijen. Tražila su nastavak prekinutog postupka do konačne presude o spornom dijelu granice na kopnu i moru.

 

Komentiraj