APEL IZ HSS-A: Ministrice Vučković, isplatite pomoć OPG-ovima što prije

Na prijedlog Hrvatskog seljačkog saveza, HSS poziva ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da se isplati pomoć obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u iznosu 50 % potpore koju su primili prema upisu za 2019. godinu.

„Zahtjev za potporu u 2019. godini podnijelo je 110.418 korisnika te im je prema tome trebalo biti isplaćeno 3,8 milijardi kuna, od čega je 3,1 milijarda kuna bila predujam i prva rata, a ostatak se još isplaćuje. Iznos od 1,9 milijardi kuna bi spasio hrvatsko selo i spriječilo bi se gašenje OPG-a, seljacima bi se omogućila konkurentnost u odnosu na druge poljoprivredne proizvođače u Europi kako bi mogli proizvoditi hranu. Strahujemo kako bi našu zemlju već na jesen mogla pogoditi nestašica hrane“, ističe predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva su se našla u velikim problemima nakon mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite u svrhu sprječavanja epidemije koronavirusa.

Zato pozivamo resornu ministricu da prijeđe s riječi na djela, država mora pronaći sredstva za pomoć OPG-ovima, riječ je o 5 % od iznosa koji je predviđen za gospodarstvo, a spasio bi 110.000 OPG-ova i članova njihovih obitelji.

Komentiraj