ANVAR AZIMOV: Rusija nudi plinofikaciju – odgovora hrvatske Vlade još nema

anvar azimov

U Zagrebu je održana konferencija ‘Hrvatska kakvu trebamo – energetska budućnost Hrvatske‘ na kojoj je uz brojne stručnjake sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Piše: Vlatka Koren (Media servis)

Govoreći o energetskoj budućnosti Hrvatske, predsjednica je upozorila kako u tom sektoru nedostaju ključni strateški dokumenti za razdoblje do 2050. godine. Apelirala je na njihovo žurno donošenje. Na primjeru LNG terminala na Krku ilustrirala je kašnjenje za velikom tranzicijom Europe s ugljičnih na niskougljične energente u čemu vidi priliku za novi rast i razvoj Hrvatske. Nije to kritika Plenkovićevoj vladi, ističe predsjednica.

“Ono što sam možda prozvala jest projekt LNG terminala na Krku, koji se međutim vuče već godinama i godinama. Dakle, nije to stvar ove Vlade. Držim da to doista treba požuriti jer je to jedan od projekata koji će pridonijeti svakako energetskoj neovisnosti i učinkovitosti u Hrvatskoj.”

Nove proizvodne objekte nitko ne želi u svom dvorištu, ali bez njih nema razvoja gospodarstva, poručila je predsjednica. Na području sigurnosti opskrbe izrazila je očekivanje nastavka priprema oko izgradnje interkonekcijskih plinovoda sa susjednim državama. Također je pozdravila izradu i najavu donošenja nove energetske strategije u 2018. godini.‘

‘Tu je naravno potrebna žurnost, zato što je to jedan od elemenata nacionalne sigurnosti koji je iznimno bitan za stabilnost države. Pozivam da se o tome vodi računa, kako o europskoj energetskoj politici tako i o svjetskim trendovima, što znači ne samo iskorištavanje ugljikovodika, već i novih obnovljivih izvora energije‘‘, kazala je Grabar Kitarović.

Obnovljive izvore zagovara i akademik Mirko Zelić, istovremeno velik protivnik liberalizacije tržišta.

‘‘Nema u svijetu nijedne vlade i zemlje koja ima svoje energente, a da to na direktan ili indirektan način ne kontrolira. I ne možemo dopustiti liberalizaciju da svatko vodi politiku kako tko ima interese, kako će zaraditi, s kim će se povezati. Ne možete vjerovati da četiri milijuna ljudi ne može svojim radom i pameću stvoriti standard koji ovaj narod i država zaslužuju. Samo se treba prihvatiti posla‘‘, rekao je Zelić.

Skupu je nazočio i ruski veleposlanik Anvar Azimov. Rekao je da unatoč konkretnoj ponudi u plinofikaciji nakon više od mjesec dana hrvatska vlada još nije dala odgovor.

Rusija nema ništa protiv LNG-a, no čudno im je da je Hrvatska bogata i da je spremna skuplje platiti američki umjesto jeftinije ruski plin.

Komentiraj