ANTO NOBILO: Država ne može osporiti hašku presudu – izjave vrha su katastrofa!

anto nobilo

Unatoč kojekavim najavama političara da će napraviti sve ne bi li pobili hašku presudu tzv. be-ha šestorici koji su osuđeni ratni zločinci, država ne može napraviti ništa niti može tražiti reviziju.

Piše: Adrian De Vrgna

U razgovoru za Media servis odvjetnik s haškim iskustvom Anto Nobilo objasnio je da u Vijeću sigurnosti UN-a država ne može napraviti ništa niti postoji političar koji može učiniti išta. Djelovati mogu samo osuđenici putem svojih odvjetnika i to pod vrlo striktnim uvjetima. “Ako se utvrdi da postoje novi dokazi, onda se može tražiti revizija. To treba prepustiti odvjetnicima i osuđenicima. U pravilu je mala mogućnost u ovakvim slučajevima s puno događaja u velikom vremenskom periodu i na velikom prostoru, ali uvijek postoji”, rekao je odvjetnik Nobilo Media servisu.

Žalbeni postupci će se prebaciti na tzv. Mehanizam, podsjeća Nobilo:

“Postojat će određeni broj sudaca koji će dovršavati te postupke u žalbenoj fazi. Tako da ako bi bila revizija vjerojatno bi bila upućena tom tzv. Mehanizmu koji nasljeđuje Haški tribunal u žalbenim postupcima koji predstoje”.

Nobilo promašenim smatra izjave državnog vrha pogotovo one koje su dali jučer. Današnje ipak ocjenjuje umjerenijima. Jučer je to bila katastrofa, mentalno su se vratili u 93. i bez ikakve potrebe željeli su na europsku Hrvatsku natovariti sva kaznena djela Herceg-Bosne, kaže odvjetnik. Nacionalni interesi se brane vjerodstojnošću i jasnom osudom evidentnih zločina i zločinaca, poručio je:

“Jučer nisam čuo ni jednog hrvatskog političara ni u RH ni u BIH da je osudio zločine, osudio zločince, izrazio žaljenje žrtvama Herceg Bosne koji su jučer definirani kao žrtve ovom presudom a kojih, kako sam čuo, ima više od tisuću. Čuli smo premijera Plenkovića koji je globalno izrazio žaljenje za sve žrtve, ali to nije to. Trebao je izraziti žaljenje za žrtve iz presude šestorici koji su stradali od strane Hrvata a u ime Hrvata i hrvatske države”, zaključio je Nobilo.

 

Komentiraj