ANTO ĐAPIĆ: Biti Hrvat i katolik meni je najvažnije obilježje u životu

Predsjednički kandidat Anto Đapić obratio se svojim simpatizerima u priopćenju za javnost.

Stajati pred svojim hrvatskim narodom uvijek je čast, jer je biti Hrvat i katolik meni najvažnije obilježje u životu. A stajati pred svojim narodom kao njegov predsjednički kandidat je privilegij i odgovornost za koju se živi. Ne može meni drage Hrvatice i Hrvati radost ovoga obraćanja pomutiti ni namjerno omalovažavanje ove funkcije, izrugivanje i ekshibicionizam kojemu svjedočimo i u ovim izborima. Priopćenje s tiskovne konferencije prenosimo u cijelosti.

Ja sam počašćen što sam imao prigodu obratiti vam se, svima vama, bez obzira jeste li mi skloni ili ne. Znam da ste umorni, teško izranjavani stalnim usponima i padovima, nadom i sumnjom, slikama kojima svjedočimo svakodnevno. Umorni smo, no u svome srcu ne smijemo biti kolebljivi. Ne smijemo sumnjati u sebe, a pogotovo ne kad nas osobno omalovažavaju, osporavaju, kad nas predstavljaju posve drugačijim nego jesmo i kad nas prisiljavaju odustati od sebe, svoga razuma i srca. Ja znam dobro što je to, jer zastrašujuća kampanja kojoj sam bio izložen godinama nanese čovjeku štetu.

Mene je upravo ta kampanja ojačala i probudila u meni prkos, shvatio sam da ja osobno nisam prava meta. Meta su moje ideje, stavovi, moja politička načela. Meta je moje i vaše najvažnije obilježje, to što smo Hrvati i katolici. Sve bi nam oprostili da se odreknemo sebe. No, ja vam danas iz moga i vašega Osijeka, u vašoj i mojoj Hrvatskoj a uoči nedjeljnih izbora želim jednostavno reći – ne bojte se, mi smo hrvatski narod, stvoreni smo i rođeni upravljati svojom slobodom i svojom zemljom. Samo mi. Ne bojte se svoga srca i razuma, jedino tu ne smije biti kompromisa. Ja sam vam istaknuo temeljna državna načela svoga političkog programa, svi vi znate da su upravo ta načela temelji i uvjeti naše slobode i ponosa.

Nitko ih drugi nije tako jasno istaknuo, zbog čega nisam sretan. Dali vi povjerenje meni ili ne, ne odustanite od tih načela, jer mi smo prolazni, nas narod i državnost to ne smiju biti. A bez mojih programskih teza i načela neće biti ni naše slobode, ni ponosa ni državnosti. Od mene možete odustati, ali ta načela nemojte zaboraviti. Neka vam budu kriterij za ocjenjivanje svakoga kandidata u nedjelju, neka vam budu točka za ocjenjivanje i povjerenje svakoj politici. Iziđite na izbore i potvrdite tko ste, potvrdimo da je ovo Hrvatska, a mi pobjednički i ponosni hrvatski narod.