ANTIOVRŠNI PAKET: Zajednički prijedlog SNAGA-e, Živog zida, Mosta i HSS-a

goran aleksić

Klub SNAGA-e, Živog zida, Mosta i HSS-a u Saboru su predstavili prijedlog izmjena Ovršnog zakona i Zakona o obveznim odnosima.

Piše: Vlatka Koren

Mini antiovršni paket odgovor je na najavu novog otpisa dugova blokiranih koje priprema Vlada i ubrzane osobne stečajeve za dužnike do 20 tisuća kuna koji su blokirani dulje od tri godine. U Hrvatskoj je trenutno 325 tisuća građana u blokadi s dugom većim od 42 milijarde kuna, i to samo za glavnicu.

Zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić upozorava mjere koje predlaže Vlada su privremenog efekta.

”Pozdravljam te mjere u svakom slučaju, ali one su samo vatrogasne. I neće donijeti ništa sustavno u sljedećim godinama, nego će se nakon godinu dana sve ponoviti. Svi ti ljudi koji izađu iz blokada ponovo će biti blokirani, jer to nisu one mjere koje će pomoći da iz tih blokada izađu na dulji rok”, rekao je Aleksić.

Klubovi predlažu da se u Zakonu o obveznim odnosima izmjeni redoslijed naplate potraživanja na način da se prvo naplaćuje glavnica, tek potom troškovi kamata. Također, predlažu da se zatezna kamata ograniči na veličinu glavnice.

”Dužnici na temelju sadašnjih odredbi Zakona o obveznim odnosima nikako ne mogu doći do glavnice, jer stalno plaćaju zatezne kamate i troškove. Tako godinama plaćaju, plaćaju, plaćaju, a glavnica im ostaje stalno ista. Ako bi se ovo usvojilo, kroz nekoliko godina to stanje bi se drastično promijenilo”, poručuje Aleksić.

U Ovršnom zakonu predlažu s 20 na 50 tisuća kuna povećanje minimalnog iznosa za ovrhu jedine nekretnine, koja se tako ne bi više mogla ovršiti za dug glavnice manji od 50 tisuća kuna. Također, ovrha jedine nekretnine ne bi bila moguća sve dok se s dužnikom koji ima kredit s promjenjivom kamatnom stopom ona ne ugovori na pravilan način.

“Skandalozno je dopustiti banci koja je nezakonito ugovorila kamatnu stopu da ovršuje dužnike. Ako bi se usvojila ova izmjena, to ne bi bilo moguće sve dok banke ne bi na pravilan način ugovorile promjenjivu kamatnu stopu”, rekao je Aleksić.

Komentiraj