ANTHONY BLINKEN: Rusija ne uspijeva u svojim vojnim ciljevima

Visoki američki dužnosnici tajno su posjetili Kijev i sastali se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i suradnicima.

Izvor: Media servis

Osim iskazivanja potpore neizbježni razgovori bili su oko vojne pomoći.

Američki državni tajnik Anthony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin nakon posjeta Kijevu i susreta s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim u Poljskoj su održali konferenciju za novinare.

Rekli su da su izravno izrazili potporu ukrajinskom narodu i vodstvu na obrani. Anthony Blinken:

“Unatoč ukrajinskom uspjehu istina je da Rusija nastavlja s nasiljem u dijelovima zemlje, a smrt i razaranje koje vidimo su strašni, ali Ukrajinci pružaju snažan otpor.

Strategija koju provodimo pokazuje rezultate i kada pogledamo ruske vojne ciljeve Rusija gubi, a Ukrajina napreduje”.

Blinken je rekao da se nada da će glavni tajnik UN-a Guterres ruskom predsjedniku prenijeti poruku da ne može dobiti rat.

Američki ministar obrane Lloyd Austin, padu dijela opreme u ruke pobunjenika u Donbasu, kaže da nastoje pratiti vojnu pomoć koliko mogu, ali da u ratnim zbivanjima postrojbe nekada ostavljaju opremu jer je važnije spašavati živote.

“Želimo Rusiju oslabljenu da ne može više raditi stvari poput invazije na Ukrajinu. Već je izgubila mnogo vojne sposobnosti i vojnika i želimo da ne može brzo povratiti tu vojnu sposobnost.”