ANTE RAMLJAK: Ako sam namjerno stavio klauzulu, onda sam veleizdajnik

ante ramljak, n

Nakon otkrića da ugovor o roll-up kreditu koji je Agrokor potpisao u lipnju stavlja izvan snage Lex Agrokor, a i iznad Vlade stavlja američki fond Knighthead, čime je doveden u pitanje i hrvatski suverenitet, premijer Plenković smiruje: sve smo znali, sve je u redu.

Predsjednica nije znala. Oglasio se i bloger, ali i nesmjenjivi Ramljak, odnosno smjenjiv – ali ta bi smjena koštala milijardu.

Najznačajnije odredbe ugovora govore o tome da se plan restrukturiranja i nagodba vjerovnika ne mogu donijeti bez odobrenja zajmodavaca iz tog kredita, te da hrvatska Vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka jer bi se to smatralo povredom Ugovora o kreditiranju.

“Naravno da Vlada u svakom trenutku može mene smijeniti, da kreditori o tome ne odlučuju. Ako se to dogodi, u tom trenutku vjerovnici odlučuju hoće li ići na podizanje kamatne stope koja je ugovorena”, rekao je izvanredni povjerenik.

U trenutku nestabilnosti Vlade, to je bilo najbolje što smo mogli dobiti, objašnjavao je Ramljak i potvrdio da se osim s Knightheadom sastao i s ostalim financijskim subjektima te naglasio da ne zna po kojoj je cijeni fond kupio obveznice. Za njega je sve čisto, jedino smatra da ugovor nije dobro komuniciran s javnošću. Premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade je poručio.

“Zakon o izvanrednoj upravi je pravni propis koji regulira prava i nadležnosti Vlade RH i nikakav ugovor ne može derogirati prava koja ima Vlada”, tvrdi predsjednik Vlade. Kaže da je Vlada, temeljem redovitih mjesečnih izvješća, bila upoznata s ugovorom još u lipnju, a uputio je i poruku ministrima.

“Dali smo priopćenje sinoć, pa molim kad vas mediji o tome pitaju, da se informirate i držite okvira koji je tu postavljen”, uputio je premijer ministre. Međutim, uoči upute neki su ministri priznali da nisu znali. Lovro Kuščević i Milan Kujundžić…”Nisam znao o tome, a vi? Što mislite da članovi vlade znaju sve što se događa u drugim resorima? Pa ne znamo sve”, poručio je Kujundžić.

“Ne znam detalje tog ugovora, ali tvrdim da je Lex Agrokor dobar zakon, ali stvarno ne znam detalje tog ugovora”, priznaje ministar.

Ni na Pantovčaku nisu znali. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.”Za taj ugovor nisam znala. Znam koliko i vi, ono što sam pročitala u medijima. Mislim da je ovo upravo jedno od pitanja kojima bi se trebalo zabaviti saborsko povjerenstvo”, rekla je predsjednica u Stonu.

Na pitanje kako komentira što se Hrvatska odrekla vlastitog suvereniteta i dala ga američkom investicijskom fondu, po izlasku iz Banskih dvora komentirao je šef Sabora Gordan Jandroković. “Mislim da su to vrlo banalna tumačenja i da se ne radi o tome”, rekao je predsjednik Sabora i dodao da nije točno da Vlada bez suglasnosti Fonda ne može smijeniti povjerenika u Agrokoru.

Nakaradni, kriminalan, pravno nevjerojatan ugovor o roll up kreditu otkriva stvarnu spregu Vlade i strvinarskog Knightheada u najotvorenijem kriminalu ogromnih razmjera, napisao je na blogu bjegunac broj jedan Ivica Todorić.

Prozvao je premijera i ministricu Dalić da su u ruke kriminalaca dali otetu privatnu imovinu ne vodeći niti najmanju brigu o nacionalnim interesima. Ante Ramljak, koji je danas priznao da je sudjelovao u pisanju Lexa Agrokor, tvrdi da nema nikakvog državnog jamstva i da porezni obveznici neće platiti ovaj kredit.

Osvrnuo se i na prozivke iz oporbe koji sve nazivaju veleizdajom.”Ako vi smatrate da sam ja namjerno stavio klauzulu u ugovor da me se ne može smijeniti, da onda sam ja veleizdajnik, veleizdajnik ove države i u redu je onda da me svi osudite”, zaključio je Ramljak.