ANKA MRAK TARITAŠ: Pernar je s pozivanjem učenika na markiranje i slikanje selfija prešao granicu

anka mrak taritaš

Institucije se sve više bave zastupnikom Živog zida Ivanom Pernarom. Na prijavu pravobraniteljice za djecu Državno odvjetništvo ispituje sumnje u kršenje zakona njegovim upadima u škole i agitiranja učenika.

Izvješće: Vlatka Koren (Media servis)

Je li ekscesima prevršio mjeru i apsurdnom oslikao funkciju zastupnika? Od barikada u Radićevoj do preferencijalnog dolaska na Markov trg. Ukratko bi se mogao sažeti uzlet Ivana Pernara. Njegovi postupci ne prestaju odjekivati u javnosti.

Istovremeno, psiholozi i psihijatri u rukavicama gledaju na rastući politički fenomen. Isključivo kao građanin-promatrač, no ne i psihijatar, dr. Vlado Jukić analizira Pernara kao osebujnu ‘pojavu slučaj’, koja se nametnula političkoj sceni i senzacijama sklonim medijima.

“Njegovo ponašanje je smišljeno, ciljano i možemo govoriti o slici jednog političara koja je negativna. Ne može se u Saboru jesti pizza, jabuka ili u trenutku kada svira himna ne biti dostojanstven i ne ustati se. Čovjek koji je u skladu sa svojom ličnošću smislio način vlastitog promoviranja i ponašanja. To mu za sada, zahvaljujući medijima koji ga stavljaju u središte pažnje, dobro ide”, upozorava Jukić.

“U slučaju s učenicima pozivima na markiranje i slikanje selfija definitivno je prešao granicu”, kaže o saborskom kolegi HNS-ova Anka Mrak Taritaš, koja će i s Pernarom uskoro u utrku za Zagreb.”Mi saborski zastupnici svojim radom trebamo davati dobre poruke. Svojim radom trebamo pokazivati da je ovo jedno cijenjeno, uvaženo mjesto, da donosimo bitne odluke za ovu državu. Gospodin Pernar to svojim radom u Saboru ne pokazuje. Svi sabori ili parlamenti imaju neobične ljude koji na neobičan način se referiraju na neke stvari. No, odnos prema djeci je jedan sveti odnos. Tu treba postaviti zid i taj zid ne treba prelaziti”, kazala je Anka Mrak Taritaš.

Miješanje politike među djecu apsolutno je nedopustiva praksa, jasan je i HSS-ov Krešo Beljak. No, istodobno je i manje strog u kritici Pernarova populizma.

“Većina stranaka pokušava iskorištavati djecu u predizborne svrhe, oni to rade suptilnije. Ne vidim razliku, osim što je gospodin Pernar napravio stvari koji su vidljivije. Prešao je granicu, samo je pitanje jesu li i drugi prešli prije njega, ali se to pokušalo suptilnije prikazati”, dodaje Krešo Beljak.

Što o fenomenu Pernar misle birači, vidjet će se već u svibnju na lokalnim izborima.