ANKA MRAK TARITAŠ: Netko ne želi ni na 6 mjeseci ući u INA-u, to pokazuje veličinu problema

Potpredsjednica saborskog Odbora za gospodarstvo i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš za Media servis je izjavila da je evidentno dosta teško kadrovirati Upravu INA-e.

Odustajanje od kandidature za novog člana Uprave Emanuela Kovačića pokazuje, smatra Mrak Taritaš, da vladajući na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem imaju grešku u sustavu, a to je kadroviranje zbog kadroviranja.

‘‘Netko ne želi u cijelu priču ući ni na šest mjeseci, što dovoljno pokazuje o problemima koji se tamo nalaze. Naša tri člana Uprave kao da su nestala i čekaju što će se dogoditi. Očito postoji problem s novim kadrom, dakle nešto je apsolutno trulo u priči s INA-om i MOL-om i to ne smije otići po tepih‘‘.

Za druga dva Vladina kandidata kaže da ih ne poznaje osobno, ni Miroslava Skalickog ni Hrvoja, ali za Šimovića opaža zanimljiv detalj jer dolazi s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

‘‘Kod gospodina Šimovića je zanimljivo da sada sav kadar oko energetike dolazi direktno s fakulteta i evidentno je vrlo blizak HDZ-u, počevši od bivšeg ministra Tomislaa Ćorića pa do sadašnjeg ministra Davora Filipovića. Mislim da je dobro i znanosti struku zajedno uključiti, ali je zanimljivo da su uvijek tu nekakve interesne skupine HDZ-a u pitanju‘‘.

U trenutku razgovora čitala je godišnje izvješće HERA-e, u kojem kaže da se navodi da je sve bilo odlično, da je sve funkcioniralo i da su bili u odličnoj suradnji s Vladom.

‘‘Kako se onda dogodila pljačka u INA-i vrijedna milijardu kuna? U HERA-i suštinski stvari ne funkcioniraju, a moralo se naći krivca i koga žrtvovati‘‘, rekla je Mrak Taritaš komentirajući ostavku predsjednika Upravnog vijeća HERA-e Daniejla Žambokija.

“Nakon Žambokija doći će neki novi Žamboki. Jedino što je ispravno bilo i što je učinio je da sam da ostavku da ga se više ne razvlači. No to neće spriječiti da se dobro razmotri značaj i uloga HERA-e uopće u našem sustavu‘‘.