ANGELA MERKEL: Trovanje Navaljnog je pokušaj ubojstva, htjeli su ga utišati

Svjetski čelnici sve glasnije zahtijevaju objašnjenja od Moskve oko trovanja ruskog oporbenog političara i disidenta Alekseja Navalnog nakon što je potvrđeno da je otrovan kemijskim bojnim otrovom iz obitelji Novičok.

Izvor: Media servis

“Dokazi o trovanju su nedvosmisleni”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Jasno je da je Aleksej Navalni žrtva zločina. Pokušali su ga utišati i ja i cijela njemačka vlada to najstrože osuđujemo. Zabrinjavajuć je ovaj pokušaj ubojstva trovanjem ruskog oporbenog političara. Zločin protiv Navalnog je suprotan osnovnim vrijednostima i temeljnim pravima za koje se zalažemo.”

Jedino Rusija može i mora odgovoriti na teška pitanja koja su nastala zbog ovih nalaza, dodala je Merkel. Osudama i zahtjevima za objašnjenjima pridružuje se, između ostalih, i prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg i britanski premijer Boris Johnson.

Navalni je trenutno u komi i na liječenju je u Berlinu, gdje je prebačen iz bolnice u Sibiru. Njegov tim tvrdi da je ruski čelnik Vladimir Putin naredio trovanje, što Moskva odbacuje, a glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova poručuje da optužbe o trovanju Novičokom nisu utemeljene dokazima.

“Gdje su činjenice, formule, bilo kakve informacije?”, rekla je.

Podsjetimo, otrovom iz obitelji Novičok je 2018. u Ujedinjenom Kraljevstvu otrovan bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći i tada su britanske vlasti optužile rusku vojnu obavještajnu agencije za napad.

Komentiraj