ANDRIJA MIKULIĆ: Nema potrebe za svađu – na Savici ima mjesta i za park i za crkvu

andrija mikulić

Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, oglasio se priopćenjem u kojem poručuje da na Savici “ima mjesta i za crkvu, i za park”.

Prenosimo priopćenje u cijelosti:

“Kao predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, ne mogu ne reagirati na posljednje događaje, prosvjede i raspravu koji su se pojavili zbog gradnje crkve bl. Alojzija Stepinca na Savici. Naime, kao Zagrepčanin, ali i kao praktični vjernik osjetio sam potrebu reagirati na protivljenje gradnji crkve koja je za vjernike sveto mjesto i mjesto susreta. No jednako tako, uvjeren sam da na istoj parceli možemo s nadležnim gradskim uredom naći dovoljno mjesta za uređenje parka koji je također mjesto okupljanja za brojne Zagrepčane na Trnju.

Zašto moramo biti tako isključivi jedni prema drugima?! Ta na Savici postoji mjesta i za crkvu i za park! Zbog toga punu podršku dajem i vjernicima koji će se večeras okupiti na molitvi na parceli na kojoj bi trebala biti buduća crkva, ali i želim pozvati one koji se protive izgradnji crkve, odnosno priželjkuju park, da ustraju u svojem izražavanju potrebe za parkom. No, uz to moram dodati da nema potrebe da idemo jedni na druge i jedni protiv drugih.

Zaključno, jedno ne isključuje drugo. Gradnja crkve ne isključuje gradnju parka. Ovo je moj javni poziv, apel da zajedno tražimo rješenja koja će unaprijediti zajednički život, a ne koja će ga narušavati. Koliko god imali različita mišljenja, uvijek se trebamo truditi pronaći načine da se dvije strane pomire. Jer u suprotnom, kako u svakodnevnom životu, tako i u politici, nećemo daleko dospjeti”.

Valja podsjetiti da unatoč protivljenju velikog dijela stanovnika Trnjanske Savice, Društva arhitekata Zagreba, Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata te brojnih građana Zagreba, ipak je izdana lokacijska dozvola za gradnju crkve bl. Alojzija Stepinca u parku na Savici, veličine hotela Esplanade.