ANDREJ PLENKOVIĆ: Promjena izbornog sustava referendumskim putem nije najbolji način

plenković, andrej

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade kritizirao je dvije referendumske inicijative koje su Saboru predale potpise.

“Referendum nije način na koji se treba raspravljati o izbornom sustavu. Za izborni sustav postoje političke stranke. Postoji Hrvatski sabor, postoji Vlada, postoje drugi načini kako regulirati izborni sustav. Kako ga poboljšati. Siguran sam da referendumskim putem to nije najbolji način”, rekao je Plenković.

Čelnik MOST-a Božo Petrov smatra da su referendumska pitanja Inicijative Narod odlučuje odgovor političarima i istaknuo je da građani trebaju odlučiti o izbornom sustavu.

“To i jest odgovor hrvatskim političarima koji su do sada pokušali izbjeći tu temu. Ne napraviti kvalitetniji izborni zakon nego onaj koji njima dopušta izborni inženjering. Na kraju se to pokazalo vrlo katastrofalnim, uostalom to su prepoznali građani i zbog toga je ova inicijativa uspjela skupiti preko 400 tisuća potpisa. To je samo reakcija na hrvatske političare oni bi se zbog toga trebali zabrinuti”, izjavio je Petrov, prenosi Media servis.