ANDREJ PLENKOVIĆ: Zgrožen sam reakcijama predsjednika Republike

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice vlade podsjetio da je Vlada odlukom s telefonske sjednice ograničila cijene naftnih derivata za još tjedan dana, s obzirom na kretanje rasta cijena koje bi uzrokovale povećanje cijena benzina i dizela.

Izvor: Media servis

Ponovio je i odluku da se ide na povećanje minimalne plaće.

“Danas ćemo donijeti odluku o povećanju minimalne plaće s 3750 kuna na 4220 kuna. Bruto će biti 700 eura od 1. siječnja. Također, planiramo povećanje prosječne plaće na 8.200 kuna.”

Premijer se rekao da će Zakon o trgovini ovog tjedna ministarstvo pustiti u savjetovanje.

“Vodili smo računa o načelu razmjernosti s konceptom o 16 radnih nedjelja, s obzirom na Hrvatsku kao turističku zemlju. Mislim da smo pronašli pravi balans.”

Komentirao je i izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je rekao da neće odobriti obuku ukrajinskih vojsnika u Hrvatskoj.

“Radi hrvatske javnosti izražavam zgroženost reakcijama predsjednika Republike, a još više njegovih trabanata po Saboru, koji iskazuju svoje proruske stavove. Ovdje se ne radi ni o kakvom ulasku Hrvatske u rat, ni o kakvom dolasku rata u Hrvatsku, radi se o politici Hrvatske u okviru širih aktivnosti kroz misiju pomoći treniranja instruktora.”