ANDREJ PLENKOVIĆ: Zatražio sam od premijera Grčke hitnu deportaciju nevinih

Na početku sjednice Vlade, prve nakon godišnjeg odmora, premijer Andrej Plenković poručio je da će pružiti maksimalnu potporu hrvatskim državljanima u Grčkoj te da je od grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa tražio da se oni nevini što prije deportiraju u Hrvatsku, navodeći da nije moguće da je svih stotinjak uhićenih jednako odgovorno za događaje u Ateni. 

– Najoštrija osuda navijačkog i huliganizma. Ovakvo ponašanje predstavlja negaciju sporta, čini štetu hrvatskom nogometu i ugledu Hrvatske, poglavito kada vidimo da je po rezultatima Hrvatska nogometna velesila. Kao društvo moramo osuditi divljaštvo, nasilje i huliganizam, istaknuo je dodajući da pružaju maksimalnu pomoć hrvatskim državljanima, javlja HRT.

Ponovio je da je hrvatska policija obavijestila i grčku policiju te druge države o potencijalnom dolasku.

– Maksimalno je angažirana naša diplomacija, MVEP i drugi. U stalnoj smo komunikaciji i na premijerskoj i ministarskoj razini. Nastojat ćemo maksimalno ispuniti našu ustavnu obvezu, a to je štititi hrvatske državljane te im pružati konzularnu i pravnu pomoć.

U razgovoru s premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, ističe Plenković, izrazio je oštru osudu nasilja.

– Ne prejudicirajući krivnju, izrazio sam sućut zbog pogibije jednog navijača AEK-a. Od premijera sam zatražio da se našim državljanima osigura sigurnost u zatvorskim institucijama. Drugo, da proces bude pravedan, brz i učinkovit. S obzirom na to da nije realno da je svih 100 osumnjičenika jednako odgovorno za nerede, nanošenje ozljeda i uništavanje, da se oni za koje se utvrdi da to nisu, da se što prije deportiraju u Hrvatsku.

Naše će službi komunicirati s grčkim vlastima te pružiti dodatnu potporu, bilo o liječničkoj skrbi ili o nekim drugim potrebama, istaknuo je premijer, podsjećajući da se radi o sudskom postupku koji provodi grčko tužiteljstvo i sudovi.

– U stalnom smo kontaktu s roditeljima, javnost također zna da su pritvoreni većinom jako mladi.