ANDREJ PLENKOVIĆ: Zabrana letova ruskim aviokompanijama u hrvatskom zračnom prometu

“S obzirom na to da smo svi 24. veljače doživjeli tu brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu, koja ima široke posljedice, moramo kao i sve ostale zemlje donositi odluke, kako bismo se usprotivili ovakvom ponašanju, koje ne samo da je ničim izazvano nego krši sve temelje sigurnosnog poretka u Europi i svijeta”, rekao je danas premijer Andrej Plenković.

“Pripremili smo paket mjera, ja sam razgovarao s našom veleposlanicom u Ukrajini, prema njezinim informacijama u Ukrajini je još nešto manje od 50 hrvatskih građana. Mnogi su već vraćeni u Hrvatsku,a veleposlanica je još tamo i veleposlanstvo će ljudima biti na usluzi ako žele napustiti ukrajinski teritorij.

Drugo u tijeku je osnivanje međuresorne skupine za prihvat izvjeglica, ponudit ćemo naša iskustva iz Domovinskog rata, bit će uključeni baš svi resori koji u tom procesu trebaju sudjelovati i pomoći ćemo da se prihvati određen broj ukrajinkih izbjeglica”, rekao je i dodao kako će ljudima koji dolaze osigurati i zdravstvenu zaštitu.

“S obzirom na moguće reperkusije rata u Ukrajini na energetsku situaciju, mi ćemo isto tako, sutra ažurirati jednu odluku koja se odnosi na krizni tim koji je ključan za plan intervenciej u mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom kako bismo i na taj način bili spremni za sve eventualne izazove, U ovom trenutku nijeugrožena opskrba plinoma, ali želimo poduzeti sve mjere kako bi jedan krizni tim cijelo vrijeme bdio nad time.

Vlada je već danas donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni promet ruskim avionskim kompanijama. Donijet ćemo odgovarajuće odluke i na razini EU-a. Donijet ćemo odluku o provedbi restriktivnih mjera koje će se s obzirom na dinamičnu situaciju u Ukrajini baviti ovom temom na dnevnoj razini.

Donijet ćemo odluke i o potpori Ukrajini, o zaštitnoj i drugoj opremi. U tijeku je i rasprava koja se sad vodi, a ministar Marić je došao iz Francuske. Raspravljali su o isključivanju Rusije iz sustava SWIFT. Vode se rasprave na tu temu. Uvjeren sam da ćemo tijekom današnjeg dana postići konsenzus na razini EU-a”, rekao je Plenković, kako bilježi N1.