ANDREJ PLENKOVIĆ: Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti

Vukovar, ali i Hrvatska se prisjećaju najtežeg dana u povijesti. Tog 18. studenog je nakon 87 dana herojskog otpora slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima.

Izvor: Media servis

Počast je danas došao odati i državni vrh, a premijer Andrej Plenković okupljenima je poručio:”Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti. Ovo je prva godina da smo u Vukovaru, a da s nama nije doktorica Vesna Bosanac, po kojoj je obližnja ulica dobila ime, a isto tako i vukovarska bolnica dobila ime dr. Juraja Njavre. Njihova imena, ali i imena brojnih hrvatskih branitelja i svih žrtava Vukovara vječno su upisana u povijest Hrvatske, u temelje naše domovine.”

Premijer je istaknuo da je Vlada u proteklih 6 godina napravila izrazito puno za sve nestale iz Domovinskog rata, ali i da se taj posao mora nastaviti:

“Mi naravno jako dobro znamo da bi se zaista otkrila mjesta gdje se nestali nalaze bitna je suradnja s onima koji o tome znaju više nego mi. A oni se ne nalaze u Hrvatskoj već u Beogradu. Mi ćemo nastaviti inzistirati na pouzdanim informacijama koje će zaista biti dodana vrijednost, a ne neke manje informacije kao što je bilo u prošlosti.”

Osvrnuo se i na jučerašnju reakciju građana Škabrnje koji su okrenuli leđa izaslanstvu među kojima je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.

“Politika pomirbe, politika suživota – jedina je politika bitna za budućnost. U Škrabrnji su počinjeni strašni zločini. Mi razumijemo osjećaje obitelji žrtava. U tako malom mjestu, i u jednom danu da se dogodio takav zločin. Ono što smatram da je dobro da predstavnica SDSS-a koja je i potpredsjednica Vlade, da je došla i da je odala počast žrtvama.”