ANDREJ PLENKOVIĆ: Predsjednik stranke koja je dobila izbore je premijer – vi vidite tko je

Andrej Plenković 1

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, nakon sastanka Nacionalnoga vijeća HDZ-a, na kojemu se analizirao rezultat izbora i razgovaralo s kojim strankama formirati vladu, obratio se novinarima.

“Možemo biti zadovoljni što smo povećali broj mandata. HDZ pojedinačno kao stranka u Saboru će imati 57 mandata. Više od SDP-a, koji ima 39 mandata. Dogovorili smo da pristup pregovorima o formiranju buduće vlade Republike Hrvatske bude na temelju našega izbornog programa. Taj program izradili su naši stručnjaci i upravo na toj platformi oformili smo radnu skupinu koja će razgovarati s drugim strankama i vjerujemo da ćemo u propisanim rokovima formirati stabilnu vladu”, poručio je Plenković.

“HDZ je uvjerljivi pobjednik izbora i u pregovore nastupamo s te pozicije. Čuli smo 7 jamstava Mosta, neka od njih su provediva, neka zahtijevaju razgovore”, kazao je Plenković, dodavši da želi izbjeći situaciju kakva se dogodila nakon prošlih izbora, kad su uslijedili dugotrajni pregovori.

Spomenuo ej i veliku koaliciju, rekavši: “Velika koalicija ne dolazi u obzir. Idemo otvoreno, transparentno, s ciljem da oformimo vladu. Spremni smo ispisati novu stranicu suradnje”.

Nabrojio je i ljude koji će biti u pregovaračkom timu. Vodit će ga on, a suradnici će biti Gordan Jandroković, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Zdravko Marić, Goran Marić i Davor Božinović.

“Savjetodavno će pomoći i oni koji su imali puno korisne i kvalitetne suradnje”, objasnio je Plenković.  “Što se tiče HDZ-a, mi se držimo europskih i demokratskih standarda”, kazao je Plenković, dodavši da bi predsjednik stranke koja je relativni pobjednik izbora trebao biti premijer, “a vi vidite o kome je riječ”, poručio je novinarima.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!