ANDREJ PLENKOVIĆ: Pozivam Milanovićeve suradnike da se maknu od njega

Nakon što je Europsko vijeće potvrdilo da je Hrvatska spremna za ulazak u eurozonu, predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo boravkom u Bruxellesu, kaže kako je bio povoljan i uspješan te daje ohrabrenje da se istim tempom nastavi i dalje.

Izvor: Media servis

Osvrnuo se i na prozivke predsjednika Zorana Milanovića koji je ranije danas Plenkovića nazvao izdajnikom, a ne davanje statusa kandidata za EU Bosni i Hercegovini hrvatskom političkom tragedijom. Plenković kaže kako Milanović time nastavlja svoj neozbiljni pristup vanjskopolitičkim pitanjima i na optužbe izdaje odgovara:

“Kad god hrvatska Vlada napravi nešto dobro, uvijek postoji netko, a to je Milanović, tko nastoji sve minirati, podmetati i to na jedan ružan i vulgaran način. Ja mislim da je veleizdajnik onaj koji je odlazio Komšiću u kampanju u Sarajevo i koji je poticao nekoga za koga Hrvati zna se nisu glasali ni tada, a većinom neće ni sada, da postane član predsjedništva. To je bio on, to nisam bio ja.”

Kaže kako Milanović radi na štetu hrvatskog naroda u BiH i njegove izjave pokazuju kako nema nikakvog znanja kako zemlje napreduju prema statusu kandidata. Njegova je politika veleizdajnička i štetočinska, rekao je Plenković i dodao:

“Razlika između naših postignuća i njegovog rušenja je sad tako velika da ju vidi i onaj koji baš ništa o vanjskoj politici ne zna, ne razumije ili nije informiran. Nažalost, moramo se s time nositi, to je tako kako je. Nije dobro raditi štetu svojoj zemlji, rušiti njenu vanjskopolitičku reputaciju na takav način je bezobrazluk svih bezobrazluka.”

Poslao je pritom i poruku Milanovićevim suradnicima.

“Pozivam ljude koje ja dobro znam, koji su njegovi suradnici i dosta su ozbiljni ljudi – Orsata Miljanića, Nevena Pelicarića, Dadu Lozančića da se maknu od njega. Ako ostanu s njim, poruka koju šalju nama koji ih godinama znamo, je valjda da se s njim slažu. Ako se slažu s ovim, onda je njihovo kredibilitet vrijedan nuli, koliko i njegov. Neka se odmaknu od njega, ograde i maknu iz štetočinske politike za reputaciju zemlje.”

Dotaknuo se i teme inflacije za koju kaže kako postoje tri stupnja rješavanja.

“Jedan su oni elementi koje mogu činiti Europska središnja banka, dakle banke su zadužene po svojoj logici za stabilnost tečaja. Drugo je ono što države mogu raditi prije svega fiskalnom politikom, smanjivanjem poreza. Naša Vlada je to već napravila u energetskom paketu ili čini drugim mjerama. Treći je segment koji se tiče cijena energenata, dakle sprječavanje i smanjivanje špekulativnog ponašanja na energetskom tržištu.”