ANDREJ PLENKOVIĆ: Pavle Vujisić je rekao u ‘Ko to tamo peva‘ “propisi su propisi” – jel tako?

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade uobičajeno se osvrnuo na aktualne političke teme. Neizostavno je bilo imenovanje HDZ-ove europarlamentarke Dubravke Šuice potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju.

Izvor: Media servis

To je znak položaja Hrvatske u Europskoj uniji te političkog utjecaja na zbivanja na europskoj razini, kaže premijer.

“Pritom će Dubravka Šuica biti zadužena i za ključnu političku temu – za budućnost europskog projekta. To posebno naglašavam u vremenu ovog kaosa koji se sada već tri godine odvija zbog ne baš pretjerano sretnog rezultat referenduma i odluke Britanaca da izlaze iz Europske unije.”

Kada je demografija u pitanju, to je egzistencijalna tema u našoj zemlji, podsjeća premijer.

“To je u pitanje koje je u nadležnosti država članica, ali je pitanje koje po svom problemu i sadržaju nadilazi nacionalnu dimenziju. To je i europsko i kontinentalno pitanje jer je praktički pola država članica u situaciji kao i Hrvatska pa ima negativni prirodni priraštaj – više stanovnika umire nego se rađa. To govorim jer je tema demografija nova tema u opisu portfelja nekog povjerenika na razini Europske komisije. Toga prije nije bilo.”

U svom polusatnom izlaganju komentirao je i pokušaj prelaska srbijanske vojske preko granice bez najave. “Ne pamtim događaj da susjedna zemlja želi inscenirati provokaciju na događaju koji to ne bi smio biti”, poručio je premijer.

“Ja ne znam jesmo li se državni tajnik i ja sjetili slati naše vojnike u drugu zemlju u odorama bez da to najavimo. Nismo. To znači da mi znamo što su uzusi – što je praksa i propisi. Pavle Vujisić je rekao u ‘Ko to tamo peva‘ “propisi su propisi” i njih treba poštovati. Jel tako? Evo Butković voli taj film. To je bit, tako je, bit su propisi.”

Tko ne radi po propisima, ne može ući, ponavlja premijer.

“Zato smo mi rekli Vulinovih 11 ne može ući u Hrvatsku ako nisu bili najavljeni po propisima i točka. To je sve. To znači da ne dopuštamo provokacije, ne dopuštamo da nam jedna provokacija dovode do incidenta, ali i da respektiramo naš pravni sustav.”

Komentiraj