ANDREJ PLENKOVIĆ: O Milanoviću, Schengenu, sigurnosti i o gledanju nogometa u školama

Nakon održane sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a, novinarima se obratio premijer Andrej Plenković i osvrnuo na aktualnosti.

Izvor: Media servis

Hrvatsku političku scenu uzdrmala je izjava austrijskog ministra unutarnjih poslova koji je rekao kako nije vrijeme za proširenje schengenskog prostora, sada kada je ustanovljeno da granice ne funkcioniraju. Premijer Andrej Plenković kaže kako će u srijedu u Zagrebu ugostiti austrijskog kancelara Nehammera te će razgovarati o zabrinutostima koje Austrija ima.

“Razlog zbog kojeg je Austrija zabrinuta nije Hrvatska. Razlog zbog kojeg je Austrija zabrinuta je povećani broj tražitelja azila u Austriji. Vjerujem da ćemo kroz razgovore pokazati austrijskoj Vladi da razumijemo što je njihova zabrinutost, ali isto tako ćemo očekivati od njih potporu i razumijevanje za ono što smo mi dosad učinili i napravili.”

Na telefonskoj sjednici Vlade donesena je uredba kojom se cijene goriva snižavaju. “S takvom smo politikom učinili jako puno dobra hrvatskim građanima i gospodarstvu”, kaže premijer.

“To je sve na tragu naše politike limitiranja udara na standard građana, bilo da je riječ o naftnim derivatima, bilo da je riječ o cijeni struje, cijeni plina… Naši građani i naši gospodarstvenici plaćaju sada jeftiniju cijenu struje, plina, na ovaj način zbog naših donesenih odluka plaćaju i jeftinije gorivo. To je ogroman doprinos države, da cijene energenata budu jeftinije.”

Hrvatski vojnici koji su otišli u KFOR-ovu misiju u Republiku Kosovo, zbog neslaganja ministra obrane Marija Banožića i predsjednika Zorana Milanovića imali su dva zasebna ispraćaja. Referirajući se na Milanovića, premijer kaže kako “vojsku nije dobro privatizirati, ministar mora raditi svoj posao kako mu nalažu nadležnosti”.

“Ne dolazi u obzir da ministar obrane izostaje s važnih događaja jer tako želi predsjednik Republike. Mislim da nije dobro da postoje dva ispraćaja, ali budući da dolazi do evidentnog šikaniranja, marginaliziranja i vrijeđanja ministra od strane predsjednika, smatram da je to neprihvatljivo i ministar s punim pravom kao netko tko je nadležan i tko će pratiti što se događa s vojnom misijom ima sav naslov da se s njima pozdravi i kaže im što im želi reći.”

Osvrnuo se i na muškarca koji je zbog covid mjera planirao atentate na dužnosnike, suce, novinare.

“Rijetko je da to budu samotnjaci i da se to događa slučajno. Imali ste Bezuka.. Nikto od tih mladih ljudi ne donosi odluke u dokolici igrajući se na Playstationu Fife23, oni to rade jer ih netko kontinuirano servira i brifira i uvjerava ih u nešto što bi eventualno trebali učiniti. Ovaj je bio nezadovoljan mjerama u pandemiji, a po slikama vidim da je bio dobro opremljen. Predlažem da Hajdaš Dončić odmah zove SOA-u i traži ih izvješće pa da sutra da izjavu o čemu se to radi”, kazao je Plenković.

S početkom Svjetskog nogometnog prvenstva, izjava ministra obrazovanja Radovana Fuchsa kako će se omogućiti gledanje utakmica u školama digla je na noge neke političare. Ideja je da oni ravnatelji i učitelji koji se tako dogovore mogu dozvoliti učenicima gledanje utakmice, rekao je Plenković i dodao kako se ne radi o “organiziranom raspašoju”.

“Znamo da je situacija takva da Hrvati vole nogomet, da imamo odličnu momčad, svjetski smo viceprvaci, imamo puno nade, optimizma i želje da hrvatska nacionalna vrsta ostvari što bolji rezultat u Katru. Normalno da u tom kontekstu, djeca i mladi su ‘infišani’ nogometom. Ne treba biti veliki politički analitičar da znate da je ljudima bitno kako će Hrvatska igrati.”