ANDREJ PLENKOVIĆ: Nastojat ćemo izbjeći lockdown, mjere će se prilagođavati ovisno o razvoju epidemije

Nakon online sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a premijer Andrej Plenković komentirao je aktualnosti, između ostalog i situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj. Ponovio je da će se nastojati izbjeći lockdown.

Izvor: Media servis

“Kako se bude epidemija razvijala, mi ćemo prilagođavati naše mjere. One idu za tim da smanje brzinu zaraze i da održe cijeli naš zdravstveni sustav funkcionalnim, to je temeljna želja i ambicija. Sutra ćemo vidjeti kakva je situacija u drugim zemljama, na idućoj sjednici predstavit ću Saboru sve što radimo i kakve su okolnosti.”

Osvrnuo se i na pregovore sa sindikatima javnih i državnih službi, koji traže povećanje osnovice plaće i isplate božićnica. 

“Mogu kazati da ćemo kao Vlada nakon rebalansa učiniti sve da se isplate božićnice. A što se tiče povećanja plaća u idućoj godini otvaramo proces razgovora i apeliramo na sve na osjećaj za realnost. Vidjet ćete sutra, na sjednici Vlade je rebalans i proračun. Radimo maksimalno što je moguće u u ovom trenutku.”

Komentirao je i prijedlog niza mjera za Nacionalnu sigurnost povodom sprječavanja radikalizacije u društvu, koje su upućene Vladi nakon sastanka Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti.

“One se još u ovom trenutku dotjeruju, mislim da su sveobuhvatne i da pogađaju u srž onoga što bismo trebali poduzimati kako bi spriječili radikalizaciju, nasilni ekstremizam i terorizam.”

Premijer je potvrdio da će prvi čovjek Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije od potresa biti Damir Vanđelić, ali demantirao je špekulacije da bi mogao biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

“Meni je drago da je dobro prihvaćen odabir čovjeka koji će biti na čelu Fonda s obzirom na njegovo iskustvo, što znači da smo napravili dobar izbor i da je tako “zatitrao” zagrebački kuloarski đir.”

“HDZ ide u ususret lokalnim izborima da ili stekne ili obnovi povjerenje u brojnim gradovima ili županijama”, poručio je premijer i dodao kako će proces izbora kandidata trajati nekoliko tjedana.

Komentiraj