ANDREJ PLENKOVIĆ: Kurikularna reforma je nadstranačko pitanje – traži širok društveni i politički konsenzus

andrej plenković 1

Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković održao je sastanak s predsjednicima Odbora za znanost i obrazovanje, na kojemu su sudjelovali i aktualni ministar Predrag Šustar, ali i bivši ministri, Vedran Mornar, Radovan Fuchs i Dragan Primorac.

Govoreći o temi kurikularne reforme, Plenković je rekao da je ona zauzela jako puno medijskog prostora, te da su konstatirali činjenicu da cijeli proces nikad ni od koga nije bio zaustavljen, a počeo je 2005. godine.

“Zaključili smo da je riječ o nadstranačkom pitanju, koje zahtijeva širok društveni i politički konsenzus”, rekao je Plenković. “Mora biti utemeljen na inputu stručnjaka. Naglasili smo da se u okviru programa treba govoriti i o hrvatskoj povijesti, jeziku, identitetu i svemu onome što je potrebno da naši mladi znaju tko su, što su i odakle dolaze”.

Nastojati će, kaže, da se proces nastavi. “da se uključe i sve ključne institucije, poput Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i šire akademske zajednice”.

Želi i potporu domaće i međunarodne znanstvene zajednice, kao i da proces bude financijski potpomognut iz europskih fondova.

“Želimo da, koliko je to moguće, bude spreman za iduću školsku godinu. To da je gospodin Mornar bio prisutan na sastanku pokazuje našu otvorenost i njegovu spremnost da svojim iskustvom pomogne ovom bitnom pitanju. Nastavak kurikularne reforme bit će jedan od prioriteta vlade u kojoj će HDZ voditi glavnu riječ”, rekao je Plenković.

Mornarovu izjavu da se shvaća značaj Borisa Jokića za provedbu reforme, Plenković je komentirao ovako: “Ja sam pravnik i čovjek koji poštuje institucije i poštuje osobne odluke pojedinih aktera u javnom životu. Koliko mi je poznato, Jokić je samovoljno napustio dužnost koju je imao, na njemu je da odluči na koji će se način vratiti u taj proces. Pitanje kurikularne reforme nije pitanje pojedinca. Mi smo u raspravi vidjeli koji su sve akteri bili otpočetka procesa. Identificiranje procesa samo s jednom osobom bilo bi pretenciozno”.

Dodao je i da su vrata za suradnju otvorena.